КИНА И РУСИЈА ЋЕ ПРЕГОВАРАТИ ОКО КОСОВА УМЕСТО СРБИЈЕ!?

KINA I RUSIJA ĆE PREGOVARATI OKO KOSOVA UMESTO SRBIJE!?

22 februara 2021

Piše: Rade BRAJOVIĆ

NA Kosovu i Metohiji – ništa novo, ne bar u jačanju pretpostavki da će, makar, početi da se rešava kosmetska kriza.

Vanredni izbori su lansirali na lidersku poziciju Aljbina Kurtija, čija je prva izjava o Kosmetu glasila da mu dijalog sa Beogradom nije među prioritetima, a najnovija – da će da poništi sporazum iz Bele kuće.Optimisti se ne čuju, a oni s druge strane – govore li, govore, ono što u narodu kažu – daleko bilo, ili – u kam udarilo…

Novi američki predsednik, Bajden, najpoznatiji je i najjači, a nisu mnogo ispod ni neki znani evro-lideri, prva je Merkelova, ali nisu nevažni i oni malecki, Abazović, novi čovek iz nove vladeCrne Gore, državice koja je istorijski i položajem sa važnim uticajem…

Evo, kako, u najkraćem, izgledaju predstave o stavovima ovih lidera o Kosmetu:

Letela su pisma, diplomatska, odasvud, pravo u Beograd, od prvih i običnih svetskih lidera, na ruke srpskom predsedniku, Vučiću. Sva pisma međusobno liče, u onom najvažnijem – čestitkama Dana državnosti Srbije, željama za progresom, sveukupnim razvojem, uspesima u svemu, napretkom i svom srećom do najlepših vremena i najvećeg nivoa…

Neke od ovih naj-želja dodirnute su i u pismu-čestitki kojom, međutim, dominira zloćudna, antisrpska podvala koju određuje želja da se sačini sporazum o međusobmom priznavanju nezavisnosti Srbije i tzv. države Kosova.

Istu želju o obostranom priznavanju Vašington je, posle desetak dana, uputio i prištinskom političkom vrhu, što bi trebalo da sugeriše integralnu doslednost i podjednaki odnos prema Srbima i Albancima, što je, naravno, samo obična igrajuća varka.

Jer, Srbija će, kao i do sada, odbijati ovakvo i svakakvo rušenje svog teritorijalnog integriteta.

Iste poruke, bez ciničnih čestitki, stizale su i iz Zapadne Evrope, najjasnije i najdirektnije iz Nemačke.

Više puta je, u raznim varijatama, pa i u razgovorima sa srpskim političarima, iz Berlina ukazivano da je rešenje krize u postizanju sporazuma o obostranom priznavanju nezavisnosti, što je takođe udar na teritorijalni integritet Srbije.

Ovakav nemački stav, nije diplomatski skrivan, traje višeg odina, pa je često izgledalo kao da se Srbija na takav nemački stav navikla – kao da nije mogao da se menja!

Nije skrivan čak ni u nekim u bilateralnim kontaktima.

Iznenadio je, međutim, najnoviji – cnogorski stav, takođe oslonjen na čestitku!

Potpredsednik crnogorske vlade, Dritan Abazović, možda zbog toga što je albanske nacionalnosti, a verovatnije je smatrao da je njegov gest bezopasan (?!), čestitao je dan nezavisnosti lažnoj državi Kosovo*. Bez obzira na razne pretpostavke o motivima, formalnim ili suštinskim, čestitka podrazumeva ne samo crnogorsko priznavanje šiptarske države, što je i objektivno tačno, već i produžavanje crnogorske politike ugrožavanja srpskog teritorijalnog integriteta!

Ovakav gest Abazovića, verovatno su najtežed oživeli oni Crnogorci, naravno podjednako i Srbi, koji su se nadali da će nova crnogorska vlast, obaranjem vlade Mila Đukanovića oboriti i neke političke pozicije, koje se doživljavaju kao antisrpske – takva je crnogorsko priznavanje Kosova!

Ako je Krvokapićevoj vladi još rano da izbriše crnogorsko priznavanje Kosova, i njegov potpredsednik je trebalo još da čeka!

Čekanje je inače, često kontraproduktivno za neke političke poteze – ako se na njih danima ne odgovori, onda deluju kao da su prihvaćeni ili da na njih nemaju prave odgovore.

Na Bajdenov stav o obostranom priznavanju Srbije i lažnogKosova trebalo je smesta na sva zvona odgovoriti, osobito na glupost o prištinskom priznavanju jedne od najstarijih evropskih zemalja – Srbije.

Pošto se ćutalo, uglavnom, Bajden je nastavio svoj predlog, čime je dobio legalitet, da su i neutralni počeli o njemu da razmišljaju, a predlagač produžio pritiske…Vanredni kosovski izbori, čim su završeni, lansirali su novog, mada poznatog lidera, Aljbina Kurtija, koji će biti ili predsednik ili premijer.

On je i pre preuzimanja mandata pokazao odlučnost u onome što misli da je za njega najvažnije. Izjavio je da dijalog sa Beogradom nije u prvom planu njegove politike!

Zna on da u razgovoru posreduje EU, Miroslav Lajčak, a čuje se da će se uključiti i neko iz SAD, Francuske, možda i iz Nemačke, a i Srbija bi mogla da predloži Kinu i Rusiju.

E tu bi se i tako postigla podjednaka pozicija, osobito uz aktiviranje Saveta bezbednosti UN i Rezolucije 1244, što nama odgovara…

Politika se ne čeka, osobito ako sadrži nepravdu. Čekanje ne podrazumeva doslednost, ona je namenjena istini – zar Kosmet nije srpski!

(Fakti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Kada smo mi reagovali na vreme? Ne sećam se. Fatalna navika.

 2. Filip says:

  Zašto bi se pregovaralo sa bilo kim za ono što nije njihovo ni istorijski niti bilo kako. Previše im je dato u okviru onog što im je već nuđeno. Drugo pregovarati sa zapadom to je isto kao da izvršiš samoubistvo Nemci koji su došljaci i Evropu kao i sami šiptari ne mogu da pregovaraju sa Srbima na čijoj civilizacija počiva Evropa. Istorijski gledano mnogi su, pored gore pomenutih, srpsku kulturu i postojanje uništavali da bi izbrisali tragove svojih zločina i zauzimanje srpskih zemalja. Nije mi jasno zašto mi toliko imamo želju da se priključimo onima koji su nas u prošlosti istrebljivali bez milosti o čemu naš narod nema pojma. A rekao bih i dobar deo političara. Osim onih koji su prodane duše. Sa zapadom nema pregovora jer oni su nas samo sažimali i neće se zaustaviti koloko god im dali sve do našeg nestanka. Dajte se ljudi u pamet. Ništa oni nama neće dati osim da što imaju nameru da uzimaju.

 3. Duca says:

  Kuku nama, šta ćemo mi jadni, ako nas kosvo* ne prizna?

 4. Baja says:

  Pogrešio je car Dušan što je tim arbanaskim plemenima dozvolio da se tu smeste misleći da u tim brdima treba neko da čuva stoku, e pa oni se namnožili !

 5. Srbija cveta says:

  Kina da odreši svog Zmaja a Rusija svoju Mečku, pa da vidimo čija majka crnu vunu prede. Žao mi je Kurte i Murte neće više moći da nas jaše. Još da oslobode Legiju iz zatvora pa da im digne bondstil u vazduh.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *