КИНА И РУСИЈА ОКУПЉАЈУ СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Погледајте које земље су им се приклониле

КИНА И РУСИЈА ОКУПЉАЈУ СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Погледајте које земље су им се приклониле

17 јуна 2015

rusija-kina-1-620x350Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка схватили су да главна снага САД не лежи у војној моћи, већ у долару, па се новооснована Евроазијска унија представља као идеално решење за неутралисање најјачег америчког оружја.

Чим је наступила криза у Украјини дошло је до поделе на две стране на геополитичкој сцени. Русија и Кина на све начине покушавају да се супротставе САД и ојачају свој положај.

Главно оружје, које би коначно могло да озваничи повратак мултиполарног света је свакако Евроазијска унија, која ће бити главна тема предстојећег самита који заједно организују Шангајска организација за сарадњу и БРИКС.

Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка схватили су да главна снага САД не лежи у војној моћи, већ у долару, па се новооснована Евроазијска унија представља као идеално решење за неутралисање најјачег америчког оружја.

Док БРИКС припрема самит, ни Г7 не седи скрштених руку, већ истрајава у свом пакету санкција уведених Москви, а САД јачају своја савезништва са Јапаном, Јужном Корејом, Филипинима, али и Аустралијом.

Са друге стране, постоји блок земаља који нису испуниле захтеве Вашингтона, одбивши да Русији уведу санкције. Ту се пре свега мисли на Индију, Иран, Бразил, Турску и друге које за циљ имају остваривање профита од нове економске уније у режији Кине и Русије.

Сарадња и учвршћивање савеза између ових земаља биће озваничена на предстојећем самиту који у јулу организује БРИКС.

Овај самит је пре свега велика прилика за економију Русије, која ове године председава како Шангајском организацијом за сарадњу, тако и БРИКС-ом. Кремљ самит види као идеалну прилику за оживљавање економије и обезвређивање санкција са Запада.

Иако је пољуљана, руска економија свакако није “у дроњцима”, како ју је Барак Обама сензационалистички представио у свом говору прошлог фебруара.

Недостатак западних производа попунила је роба из Аргентине, Кине, Израела, Турске и Монголије.
Ово је тек други пут да Шангајска организација за сарадњу (ШОС) и БРИКС заједно одржавају самит, након серије састанака у Јекатеринбургу 2009. године, у јеку светске економске кризе.

ШОС од свог оснивања 2001. године није примила ниједног новог члана, али развија партнерске односе са земљама који теже сталном чланству у овој организацији. тренутно пет држава чека “на клупи за резерве”: Авганистан, Монголија, Иран, Индија и Пакистан, и имају статус држава посматрача.

Очекује се да на јулском самиту Индија и Пакистан буду примљене у Шангајску организацију за сарадњу. Пријемом ове две државе у ШОС одржаће се и равнотежа снага између две најмоћније земље БРИКС-а, Русије и Кине, с обзиром да је Пакистан наклоњен званичном Пекингу, док је Индија традиционални савезник Русије.

(Извор: Блиц )

KOMENTARI3 коментара

  1. maser says:

    I Sta ceka Srbija Sta ceka Vucic hitno u Evroazijsku Uniju EU se raspada

  2. ??? says:

    Nije Vučić Karađorđe pa da ubije oca i brata na pravdi Bog-a.I ako je Tači, brat je brat, ne ostavlja se na cedilu.

  3. genocid u jugoslaviji says:

    tito reko ne u rusiju nego u uniju idemo svi posebno 6 mojih republika i one 2 .pokrajine ce zanama poci

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u