КИНА И РУСИЈА ОКУПЉАЈУ СВОЈЕ САВЕЗНИКЕ: Погледајте које земље су им се приклониле

KINA I RUSIJA OKUPLJAJU SVOJE SAVEZNIKE: Pogledajte koje zemlje su im se priklonile

17 juna 2015

rusija-kina-1-620x350Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika shvatili su da glavna snaga SAD ne leži u vojnoj moći, već u dolaru, pa se novoosnovana Evroazijska unija predstavlja kao idealno rešenje za neutralisanje najjačeg američkog oružja.

Čim je nastupila kriza u Ukrajini došlo je do podele na dve strane na geopolitičkoj sceni. Rusija i Kina na sve načine pokušavaju da se suprotstave SAD i ojačaju svoj položaj.

Glavno oružje, koje bi konačno moglo da ozvaniči povratak multipolarnog sveta je svakako Evroazijska unija, koja će biti glavna tema predstojećeg samita koji zajedno organizuju Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika shvatili su da glavna snaga SAD ne leži u vojnoj moći, već u dolaru, pa se novoosnovana Evroazijska unija predstavlja kao idealno rešenje za neutralisanje najjačeg američkog oružja.

Dok BRIKS priprema samit, ni G7 ne sedi skrštenih ruku, već istrajava u svom paketu sankcija uvedenih Moskvi, a SAD jačaju svoja savezništva sa Japanom, Južnom Korejom, Filipinima, ali i Australijom.

Sa druge strane, postoji blok zemalja koji nisu ispunile zahteve Vašingtona, odbivši da Rusiji uvedu sankcije. Tu se pre svega misli na Indiju, Iran, Brazil, Tursku i druge koje za cilj imaju ostvarivanje profita od nove ekonomske unije u režiji Kine i Rusije.

Saradnja i učvršćivanje saveza između ovih zemalja biće ozvaničena na predstojećem samitu koji u julu organizuje BRIKS.

Ovaj samit je pre svega velika prilika za ekonomiju Rusije, koja ove godine predsedava kako Šangajskom organizacijom za saradnju, tako i BRIKS-om. Kremlj samit vidi kao idealnu priliku za oživljavanje ekonomije i obezvređivanje sankcija sa Zapada.

Iako je poljuljana, ruska ekonomija svakako nije “u dronjcima”, kako ju je Barak Obama senzacionalistički predstavio u svom govoru prošlog februara.

Nedostatak zapadnih proizvoda popunila je roba iz Argentine, Kine, Izraela, Turske i Mongolije.
Ovo je tek drugi put da Šangajska organizacija za saradnju (ŠOS) i BRIKS zajedno održavaju samit, nakon serije sastanaka u Jekaterinburgu 2009. godine, u jeku svetske ekonomske krize.

ŠOS od svog osnivanja 2001. godine nije primila nijednog novog člana, ali razvija partnerske odnose sa zemljama koji teže stalnom članstvu u ovoj organizaciji. trenutno pet država čeka “na klupi za rezerve”: Avganistan, Mongolija, Iran, Indija i Pakistan, i imaju status država posmatrača.

Očekuje se da na julskom samitu Indija i Pakistan budu primljene u Šangajsku organizaciju za saradnju. Prijemom ove dve države u ŠOS održaće se i ravnoteža snaga između dve najmoćnije zemlje BRIKS-a, Rusije i Kine, s obzirom da je Pakistan naklonjen zvaničnom Pekingu, dok je Indija tradicionalni saveznik Rusije.

(Izvor: Blic )

KOMENTARI3 komentara

  1. maser says:

    I Sta ceka Srbija Sta ceka Vucic hitno u Evroazijsku Uniju EU se raspada

  2. ??? says:

    Nije Vučić Karađorđe pa da ubije oca i brata na pravdi Bog-a.I ako je Tači, brat je brat, ne ostavlja se na cedilu.

  3. genocid u jugoslaviji says:

    tito reko ne u rusiju nego u uniju idemo svi posebno 6 mojih republika i one 2 .pokrajine ce zanama poci

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *