КИНА ИМА НАЈВИШЕ РАТНИХ БРОДОВА НА СВЕТУ

KINA IMA NAJVIŠE RATNIH BRODOVA NA SVETU

10 marta 2021

KINA trenutno ima najviše ratnih brodova na svetu. Čak 360, a Sjedinjene Države, koje su decenijama bile najveća pomorska sila, imaju 60 manje. Dakle: „samo“ – 300 .

Kada je kineski lider Si Đinping 2018. godine obukao vojnu uniformu i stao u Južnokineskom moru na palubu jednog od dva razarač svoje zemlje – ispred sebe je imao ukupno 48 brodova, desetine borbenih aviona i više od 10.000 vojnika.Mnogo više nego bilo ko u celoj kineskoj istoriji.

Si je tog dana izgovorio: „Zadatak izgradnje moćne mornarice nikad nije bio hitan i prioritetan kao danas”.

Kina je usred brodogradnje kakvu svet nikad nije video jer Si od 2015. godine realizuje projekt pretvaranja svoje Narodnooslobodilačke vojske u borbenu silu koja će biti ravnopravna američkoj.

Kina je po broju ratnih brodova već najveća svetska pomorska sila.

Uveliko radi i na tome da to bude i po udarnoj moći svoje ratne mornarice i želi da ona bude moćna i daleko od svojih obala.

Kina je 2015. godine imala 255 ratnih brodova. Sada ima 105 više.

Američka vojna špijunaža procenjuje da će kroz četiri godine imati 400 ratnih brodova.

U izveštaju američke mornarice s kraja 2020-te piše: “Bojeva moć kineske mornarice utrostručila se za samo 20 godina. Iako već ima najveću svetsku ratnu flotu, Kina alarmantnom brzinom gradi moderne brodove, podmornice balističkim nuklearnim raketama, nosače aviona, borbene avione za njih, amfibijska plovila, velike patrolne brodove i ledolomce”.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *