КИНА ЈОШ ЈЕДНОМ ПОТВРДИЛА: Косово је за нас Србија и тако ће остати

КИНА ЈОШ ЈЕДНОМ ПОТВРДИЛА: Косово је за нас Србија и тако ће остати

16 јула 2018

Амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг је изјавио да је Косово за Пекинг Србија и да ће тако и остати, најавио је да ће његова земља учествовати на тендеру за РТБ Бор, у складу са законима Србије, као и да ће доћи до нових улагања у фабрику аутомобилских делова.

Манчанг је у интервјуу за „Српски Телеграф“ рекао да ће председници Србије и Кине, Александар Вучић и Си Ђинпинг, одржати састанак у Кини, на скупу који је јавности познат као „летњи Давос“.Председник Србије долази на лични позив председника Кине. Председник Вучић је био у Кини док је обављао функцију премијера. Као и тада, и сада је добродошао, што је председник Ђинпинг написао у писму Вучићу. Председник Србије ће имати низ важних билатералних разговора. Сигуран сам да ће то бити успешна посета, као што је било увек досад“, рекао је кинески дипломата.

Односе наших двеју земаља Манчанг описује као „златно доба“ Пекинга и Београда. Досад, каже, није било тако.

Описујући како је до тога дошло, Манчанг објашњава да између Пекинга и Београда постоји традиционална, стабилна пријатељска сарадња.

„Кроз историју Кина се никада није нашла на страни која је била против Србије, њених интереса и народа. Били смо уз Србију у најтежим временима, када су биле санкције, бомбардовање…“, навео је он.

Што се тиче српског народа, кинески дипломата каже да је ситуација иста, односно да Србија поштује суверенитет и територијални интегритет Кине.

„Никада никоме није дозвољавала да се на тлу Србије учини нешто против кинеских интереса. Никад ником! Два народа се воле, а две владе воде пријатељску политику“, рекао је Манчанг.

Најављујући велику кинеску инвестицију у Србији, о којој је говорио и председник Вучић, али није откривао детаље, Манчанг каже да је скоро 80 одсто припрема за тај пројекат урађено.

„У почетку је та инвестиција требало да буде 400 милиона долара, а сада је вероватно то дупло више. У току су разговори, ускоро ће српска делегација ићи у Кину“, рекао је Манчанг, не желећи да открива детаље.

Рекао је само да је реч о производњи аутомобилских делова.

Упитан шта се дешава са РТБ Бором, Манчанг каже да кинеска компанија има интереса за сарадњу са тим комбинатом, као што, како је рекао, има интерес за сарадњу и у другом областима, попут инфраструктуре.

„Што се Бора тиче, ми поштујемо закон Србије. На основу тога, кинеска компанија ће равноправно учествовати на тендеру када он буде објављен“, рекао је кинески амбасадор.

Говорећи о Косову, Манчанг је поновио да је кинески став свима познат.

„Кина као стална чланица Савета безбедности не признаје Косово. То значи да ми сматрамо да је оно Србија. Питање Косова треба решавати на основу Резолуције Савета безбедности и у складу са међународним документима. Подржавамо разговоре Београда и Приштине како би се тај проблем решио“, рекао је Манчанг.

KOMENTARI3 коментара

  1. PASTOR AETERNUS says:

    Kina prepoznaje fatalne posledice tzv. Kosovskog Presedana u rušenju Međunarodnog poretka uvedenog posle Ww2 i uvođenje stare imperijalne volje kolonijalnih velesila koje su kroz NATO sebe same proglasile kao "stav Međunarodne zajednice".(kad je iko ikad pitao Laos ili Mozambik za mišljenje). Pošto su se Srbi pretplatili za eksperimentalne miševe u svojoj bezvrednosti ipak je Deng Hsiao Ping poručio Džejmsu Bejkeru povodom "studentskih nemira sa masonskim Kipom Slobode": Kina ima istoriju 4 800 godina a ne 200 i pronaće rešenje. To je slušao i Gorby-Torpedista SSSR-a. Znači Kosovski Presedan ne važi za Abhaziju ili Kataloniju ili možda Baskiju (papa je priznao Sloveniju i Hrvatsku ali mu nije palo na pamet da prizna Baskiju i Kataloniju=95 % katolika).Kosovski presedan po međunarodnom pravu SUI GENERIS ne važi za Srbe ali je koristan za Tibet ili Tajvan ili za 30 godina Hong Kong (pokret za nezavisnost hongkongškog naroda). Svakako da po Kosovskom presedanu ide se u razbijanje Rusije i oslobađanje porobljenih naroda Udmurtije, Bišketije, Kalimije , Jakutije itd. 88 oblasti koje trebaju NATO-demokratiju umesto ruske oligarhijske kleptokratije jer reče Medlin Olbrajt da prirodna bogatstva Sibira pripadaju celom svetu a ne samo Moskoviji (ukr. Moskovska Kneževina/pandan Beogradski Pašaluk). A Holivudski glumci već javno nose zastave nezavisnog Tibeta (izvori vode). Hvala Kinezima. Možda se i Srbiji dozvoli izlazak na međunarodno priznate granice iz 1920. Možda i nama zaduva Košava? Samo da i nas ne oduva !

  2. goran says:

    Kinezi se ne plase da budu Srbi. Opet pobedismo, ima nas preko billion dusa. Da crknu dusmani.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u