Kina „kupila“ 5% Ukrajine

Kina „kupila“ 5% Ukrajine

24 septembra 2013

china-tmb-270x180582905558Kina je zbog sve veće potražnje za hranom i sve manje raspoloživog obradivog zemljišta odlučila da „kupi“ od Ukrajine tri miliona hektara zemlje za nove farme.

Neverovatan ekonomski rast, veća kupovna moć i činjenica da se kineska sela i njive „betoniraju“ i menjaju modernijim naseljima naterali su vlast da razmišlja pola veka unapred, pa je skopljen ugovor o lizingu zemlje sa Ukrajinom prema kome će u prvoj tranši Kina dobiti 100.000 hektara – površinu sličnu onoj koju zauzima Hongkong.

Kako piše „Saut Čajna morning post“, u narednih 50 godina će se površina uvećavati, da bi na kraju dostigla neverovatnih tri miliona hektara, odnoso pet odsto ukupne površine Ukrajine i devet odsto obradive zemlje koju ta zemlja poseduje. Kineska „ukrajinska farma“ će tako 2063. godine biti velika kao Belgija.

Prema planu, zemlja će biti upotrebljena delom za useve, a delom za uzgoj svinja. Sve što se proizvede biće prodato kineskim državnim kompanijama po povoljnim cenama. Koliko dogovor Kine i Ukrajine vredi još se ne zna, ali se spekuliše da je u pitanju „nezapamćena strana investicija“ i da je samo početni deo vredan bar oko 2,6 milijardi dolara, uz obećan kredit za razvoj poljoprivrede Ukrajini.

Kina je sporazum postigla godinu dana nakon što je istekao rok prema kom Ukrajina ne sme da ustupa svoju zemlju strancima, a kineska investicija je ubedljivo najveća ovog tipa – dosad je Egipat bio rekorder sa 800.000 hektara kupljenih od Ugande 2008. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *