КИНА: Могућ трговински рат са САД-ом

KINA: Moguć trgovinski rat sa SAD-om

17 decembra 2016

15034504134-china-us-debt-780x439

Zamenik ministra finansija Kine Džu Guangjao dopustio je mogućnost da politika novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa izazove trgovinski rat između dve zemlje.

U slučaju pokretanja trgovinskih ratova, Kina će pribeći recipročnim merama koje će dovesti do smanjenja radnih mesta u SAD. Ipak, mi ne želimo da do toga dođe jer to nanosi štetu obema zemljama – rekao je kineski zvaničnik.

Trajanje trgovinskih ratova, po njegovom mišljenju, ako do njih dođe, neće biti duže od godinu dana. Guangjao je dodao da se nada jačanju partnerskih odnosa između dve zemlje, koji se, počevši od 1972. godine, posle posete Ričarda Niksona, „postepeno razvijaju“.

Tramp je više puta izjavljivao da SAD treba da uvedu specijalne poreze na robu iz Kine. Po njegovom mišljenju, to bi moglo da natera Kinu na povećanje kursa juana. Republikanac je takođe više puta nazivao Peking ekonomskim neprijateljem SAD zbog njegove valutne politike. Inauguracija Trampa će biti održana 20. januara 2017. godine. Na funkciji predsednika SAD on će zameniti demokratu Baraka Obamu.

(Vesti-online)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *