Kina ne želi knjigu Hilari Klinton

Kina ne želi knjigu Hilari Klinton

27 juna 2014

HillaryClinton_2326613bIzdavačka kuća koja je objavila knjigu „Teški izbori“   bivše američke državne sekretarke Hilari Klinton, kažu da kineske  kompanije ne žele prava prevođenja, a da vodeći uvoznici odbijaju da  distribuiraju kopije na engleskom.

Knjiga, u kojoj nekadašnja prva  dama SAD-a govori o svom četvorogodišnjem mandatu kao državne sekretarke,  sadrži opise kineskog rukovodstva koje je prikazano kao „rigidno i  opresivno“.

„Nije tajna da je Kina centar antidemokratskog pokreta u Aziji“, piše Klinton u svojim memoarima.

Ona,  takođe, optužuje kinesku vladu da je cenzurisala TV prenos njenog  obraćanja na konferenciji o ženama koja je 1995. održana u Pekingu, i  posvećuje čitavo jedno poglavlje pregovorima o slepom kineskom aktivisti  Čenu Guangčengu, koji je tražio azil u američkoj ambasadi u proleće  2012.

„Nečuveno je i žalosno“, izjavio je Džonatan Karp, predsednik izdavačke kuće „Sajmon i Šuster“, prenosi londonski Gardian.

„To je pokazatelj niskog nivoa intelektualne slobode u ovom trenutku u Kini“, naveo je on.

Karp  je objasnio da kineski izdavači ne žele prava prevođenja knjige, a da je  jedan od najvećih kineskih uvoznika, Šangaj buk trejders, odbio da  distribuira kopije na engleskom jeziku.

Hilari Klinton ima status  zvezde u Kini. Njeni kineski obožavaoci i mediji obično je oslovljavaju  njenim imenom, koji se na mandarinskom izgovara Silali. Članci u državnoj  štampi često se odnose na njen lični život, ali izbegavaju da  komentarišu njene političke odluke i stavove.

„Da li bi je trebalo  zvati predsednica Hilari ili predsednica Klinton?“, glasio je nedavno  naslov jednog komentara agencije Sinhua o njenim „očiglednim“  predsedničkim ambicijama.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *