КИНА ОБЕЋАЛА: Америка ће добити одговор

KINA OBEĆALA: Amerika će dobiti odgovor

1 juna 2020

Kina želi da sarađuje sa Amerikom, ali će odlučno odgovoriti na bilo koje akcije koje potkopavaju interese razvoja Kine, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Liđen Džao.

„Kina je usmerena na saradnju sa SAD u cilju razvoja bilateralnih odnosa koje karakteriše mir i uzajamna, ali će Kina istovremeno odlučno štititi svoju bezbednost, suverenitet i bezbednosne interese. Bilo kakvi postupci i saopštenja SAD, koji podrivaju interese razvoja Kine, biće dočekani odlučnim protivmerama“, izjavio je Liđen Džao.On je istakao da SAD nikada neće moći da obuzdaju razvoj Kine.

„Grubo mešanje američke strane u pitanje Hongkonga protivreči normama međunarodnog prava i osnovnim principima međunarodnih odnosa, zbog čega je osuđeno na propast“, dodao je portparol spoljnopolitičkog departmana Kine.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp saopštio da bi SAD mogle ukinuti olakšice Hongkongu i uvesti sankcije zvaničnim licima Kine i Hongkonga koji potkopavaju autonomiju tog administrativnog centra. Kina je saopštila da je „krajnje neophodno“ da se donese zakon o nacionalnoj bezbednosti za Hongkong. Demonstranti u Hongkongu ovu najavu ocenjuju kao grubo mešanje kineske Komunističke partije u autonomiju Hongkonga, ali zvanični Peking negira ove optužbe. SAD smatraju katastrofalnom odluku Pekinga i naglašavaju da ona potkopava autonomiju i slobodu Hongkonga.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *