Kina od juče najmoćnija ekonomija na svetu!

Kina od juče najmoćnija ekonomija na svetu!

6 децембра 2014

china_flag_red_dragonMeđunarodni monetarni fond je objavio najnovije podatke za svetsku ekonomiju po kojima se ispostavilo da je kineska ekonomija upravo je preuzela vođstvo nad ekonomijom SAD koja je do skoro bila vodeća na svetu.

Kina sada čini 16,5 odsto globalne ekonomije kada se meri realna kupovna moć, u poređenju sa 16,3 odsto koju čine SAD koje su dominirale od 1945. godine.

Ovaj najnoviji ekonomski zemljotres prati razvoj prošle godine kada je Kina nadmašila SAD prvi put u uslovima globalne trgovine. Kada se, međutim, pogleda stanje po međunarodnim deviznim kursevima, američka privreda ostaje veća od Kine za skoro 70 odsto.

Sadašnje stanje se neće promeniti sutra ili sledeće nedelje, ali će promeniti skoro sve na duži rok.

VOJNI BUDŽET 132 MILIJARDE DOLARA

Kina će ubrzati razvoj vojne industrije kako bi izgradila modernu armiju i ojačala nacionalnu bezbednost, izjavio je kineski predsednik Si Djinping.

„Postoje strateške mogućnosti za izgradnju sistema opreme i za njihov ubrzani razvoj“, kazao je Si na dvodnevnoj konferenciji Narodnooslobodilačke vojske u Pekingu, preneo je u petak list Čajna dejli.

Vlada je ove godine najavila da će povećati budžet za odbranu za 12,2 odsto, na 132 milijarde dolara, što je do sada najveće izdvajanje za odbranu u Kini.

Si je pozvao da se napravi strateški plan za razvoj nove vojne tehnologije, imajući u vidu promenu situacije u svetu, nacionalnu bezbednost i „različite međunarodne strateške modele“.

Si je uticajnom nemačkom nedeljniku Der Spiegel rekao: „Naoružanje visokog nivoa je sama suština savremene armije i neodvojivi element nacionalne bezbednosti”.

Peking posebnu pažnju poklanja vojnim pripremama za moguće incidente i konflikte u Južnom i Istočnom Kineskom moru.

Zamenik glavnog urednika u magazinu Erospejs Nolidž Vang Janan rekao je da je Kina od kraja 1990-ih godina dosta investirala u razvoj vojne opreme.

Vang je ocenio da prisustvo predsednika na konferenciji ukazuje na pažnju koje najviše državno rukovodstvo pridaje tom pitanju i sugeriše da će vojska još više investirati u istraživanje vojne tehnologije i naoružanja.

Vojni analitičar Vu Peisin smatra da kineske kopnene snage imaju veoma konkurentnu opremu u poredjenju s vojskama drugih država, ali da za mornaričke i vazduhoplovne snage predstoji dug put u modernizovanju opreme.

(Fakti.org)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u