Kina odlučna da postane najveća svetska vojna sila

Kina odlučna da postane najveća svetska vojna sila

2 januara 2014

china-navy-submarine-flagsTokom 2013. godine u spoljnoj i odbrambenoj politici Kine desile su se korenite promene. Promene koje su Kini pomogle da postane svetska vojna sila. U martu 2013. Kina je promenila način ponašanja u prostoru oko spornih ostrva Senkaku (Djaoiu). Tada je – umesto nenaoružanih brodova službe za pomorski monitoring – u taj region prvi put uputila ratne brodove i avione Ratne mornarice NOAK (Narodno oslobodilačke armije Kine). Ta mera je imala ozbiljan politički efekat.

Tokom godine Kina je ostvarila i značajnu reformu svojih organa i pomorskih službi bezbednosti i osnovala jedinstvenu i snažnu obalsku stražu. Povećane su i njene mogućnosti da u spornim situacija ne reaguje vojno, što se i odrazilo na delovanje kineskih snaga u Istočnom i Južnom Kineskom moru.

U novembru je Peking dobar deo Istočno Kineskog mora uveo u svoju zonu identifikacije PVO. U toj zoni SAD i Japan su počeli demonstrativne letove svojih ratnih aviona da bi time pokazali da ne priznaju odluke kineske strane.

Iako Kina u takvim situacijama još ne pribegava direktnoj primeni sile, ne može se reći da je pasivna. Tokom prvog meseca posle uvođenja zone za identifikaciju Kina je kao odgovor na upad stranih ratnih aviona u tu zonu čak 51 put podigla u vazduh svoju avijaciju. Kineski avioni izveli su ukupno 87 poletanja.

Tako je Kina dobila novi potencijalni instrument za pritisak na Japan povodom sporne teritorije: dugoročno,  takav pritisak može da podstakne japanske lidere na traženje kompromisa sa Narodnom Republikom Kinom, a može da ima i suprotan efekat u vidu jačanja japanskih snaga samoodbrane i japansko-američkog saveza.

Verovatno nije daleko i uvođenje slične zone za identifikaciju u čitavoj ili u delu sporne akvatorije Južnog Kineskog mora. Zasad o tome nema dostupnih informacija, ali su SAD već izrazile zabrinutost zbog potencijalnog pojavljivanja takve zone.

Osnivanjem Saveta državne bezbednosti Kina je u 2013. značajno povećala svoje mogućnosti reagovanja u kriznim situacijama i unutar zemlje i izvan nje. Ukidanjem ranijih neefikasnih mehanizama za koordinaciju između resora u okviru rukovodećih grupa (grupe za međunarodne odnose i bezbednost), novo telo je dobilo ovlašćenja da donosi obavezujuće odluke.

Savet je takođe postao jedan od važnih centara za donošenje odluka, a prisustvo predstavnika NOAK povećava autoritet vojnih lica u politici.

Najvažniji svetski događaj u 2013. bio je neuspeli američki pokušaj da pružanjem podrške pobunjenicima i vojnom intervencijom promeni vladajući režim Bašara Asada u Siriji. Iako je u očima svetskog javnog mnenja kao glavni zaštitnik Sirije istupala Rusija, uloga Kine u realnosti takođe je bila izuzetno značajna.

Kina nije samo podržavala „sirijsko delovanje“ Rusiju na međunarodnoj sceni, nego je i obezbedila značajne kredite Siriji, koji su Asadu omogućili da kupuje strateški važne proizvode (hranu, gorivo, medikamente i t. sl.) i da nastavi borbu.

Rusija i Kina su u potpunosti izvukle pouku iz libijske katastrofe kada su dozvolile uništenje svog važnog ekonomskog partnera. Ako sirijski režim izdrži, onda će to biti prvi slučaj, od vremena raspada SSSR-a, da je bila u stanju da pobedi vlada koju su SAD osudile na smrt i koja vodi borbu protiv pobune podržavane od strane Zapada. Taj uspeh imaće značajne globalne posledice.

A dosadašnji uspeh postignut upravo zajedničkim naporima Rusije i Kine: nijedna od njih ne bi mogla sama da realizuje sopstvene ciljeve u sirijskoj politici Kina je postigla nove vidne uspehe i u učvršćivanju svoje vojne moći, pri tom upravo onih komponenti koje čine zemlju vojnom velesilom.

Upravo tokom 2013. su nove kineske nuklearne raketne podmornice sa raketama „Cujlan-2“ dostigle početnu borbenu gotovost.

Aktivirana su i testiranja novih interkontinentalnih balističkih raketa.

U punom zamahu je i opremanje oružanih snaga bombarderima N-6K, počela je serijska proizvodnja razarača J-15, a istovremeno se grade dva nosača aviona.

Sistem vojne uprave otpočeo je bitne reforme. Godina 2013. postala je vreme donošenja značajnih političkih odluka i početka važnih vojnih reformi. U narednim godinama rezultati tih reformi uticaće na političku i vojnu situaciju u čitavom svetu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *