Kina odlučno odbila američki GMO kukuruz

Kina odlučno odbila američki GMO kukuruz

20 decembra 2013

Researchers with Genetically Modified CornKina je odbila da uveze 545.000 tona američkog kukuruza za koji se utvrdilo da sadži nedozvoljene GMO serije, saopštila je kineska agencija za bezbednost hrane.

Kineska vlada promoviše GMO useve da bi povećala prozivodnju hrane, ali nailazi na protivljenje kritičara, koji dovode u pitanje bezbednost upotrebe takvih useva, pogotovo onih uvezenih iz SAD, prenosi agencija AP.

Nedozvoljena vrsta MIR162 otkrivena je u 12 paketa kukuruza u šest kontrolnih stanica, navodi Agencija za nadzor kvaliteta, inspekciju i karantin, dodajući da će kukuruz biti vraćen u SAD.

Agencija je takođe pozvala američke vlasti da pooštre kontrolu pri izvozu, da bi se osiguralo da se nedozvoljene vrste ne šalju u Kinu.

Peking je 1997. dozvolio uvoz prvih GMO useva soje, a vlasti rade na razvoju useva koji bi donosili veći prinos ili bili otporni na insekte bez upotrebe pesticida.

Vest iz juna da je Kina odobrila uvoz tri nove vrste GMO soje izazvala je bes kritičara, koji navode da su takvi proizvodi opasni. Ministarstvo poljoprivrede lansiralo je javnu kampanju da ublaži zabrinutost i uveri građane da su kritike neosnovane.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *