Кина одржала ненајављену војну параду: 40 одсто ратне технике виђено први пут

Kina održala nenajavljenu vojnu paradu: 40 odsto ratne tehnike viđeno prvi put

31 jula 2017

PREDSEDNIK Kine Si Đinping izjavio je danas na vojnoj paradi u unutrašnjosti zemlje, priređenoj povodom devet decenija postojanja Narodne oslobodilačke vojske, da ona rapolaže i samopouzdanjem i sposobnošću da podupre prerastanje zemlje u svetsku silu.

Si je, obraćajući se vojnicima iz otvorenog džipa, u vojnoj uniformi, rekao da je Kini danas potrebnija nego ikad snažna vojska.

Parada je održana u bazi za vojnu obuku Džurihe, u regionu Unutrašnja Mongolija. Na njoj je učestvovalo 12.000 vojnika i 600 jedinica ratne tehnike, uključujući više od 100 borbenih aviona.

Vojni vrh u Pekingu je precizirao da je oko 40 odsto naoružanja uključenog u paradu prvi put pokazano.

Kinezi su pripreme za paradu držali u tajnosti. Prva vest da će biti održava pojavila s sinoć. Samo desetak sati pre njenog održavanja.

Direktan prenos parade vršili su Centralna državna televizija i Međunarodni i Narodni radio Kine.

„Tehnički“ deo parade otkrila je armijska avijacija. Dve grupe od 17 i 24 borbenih helikoptera Z-19 kosi su leteli u fromaciji nalik na brojke „81“ (1. avgust je dan osnivanja kineske armije).

Poligonom su prošli i glavni tenkovi Tip-99A, oklopna vozila pešadije Tip-04A i oklopni transporteri Tip-08 (ZBL-08), samohodni protivtankovski raketni sistemi HJ-10, 155 i 122-milimetarski samohodni artiljerijski sistemi Tip-89 (PLZ-89) i Tip-05 (PLZ-05), kao i višecevni raketni bacači kalibra 300 mm.

Kina je na ovoj paradi prvi put pokzala svoju najnoviju interkontinentalnu balističku raketu DF-31AG. Njen maksimalni domet je veći od 10.000 km.

U paradnom strju su bile i balističke rakete srednjeg  dometa DF-16 i DF-26, a takođe prva u svetu uključena u naoružanje protivbrodska balistička raketa DF-21D, koju kineski i neki strani mediji čsto nazivaju „ubicom nosača aviona“.

Pred publikom i kamerama su prodefilovali i zenitni raketni sistemi HQ-9B i HQ-22, nadzvučne  protivbrodske krstareće rakete YJ-12A.

U vazdušnom delu parade najveću pažnju je privukao kineski stels-lovac pete generacije J-20.

Razočarenja nije bilo: iznad poligona su proletela tri takva lovca.

Prvi put je viđen i lovac J-16 kome je namenjeno da ostvaruje dominaciju u vazduhu.

Odmah posle njega proleteo je i palubni lovac J-15 koji je radi toga doleteo sa jedinog kineskog nosača aviona „Liaonin“.

Na kraju su se pojavili kineski „leteći radari“ KJ-2000 i KJ-500.

U govoru kojim se obratio učesnicima parade i sunaroddnicima, Si je, pored ostalog, rekao:

„Danas smo cilju preporoda nacije bliži nego ikada u svojoj istoriji. I zato nam je potrebnije nego ikada u našoj istoriji da stvorimo moćnu armiju. Vojnici i oficiri, dužni ste da bespogovorno sledite principe i sistem apsolutnog rukovodstva Partije nad armijom i da težite svakom cilju na koji vam ona ukaže“.

Potom je nastavio: „Tvrdo verujem da naše Oružane snage raspolažu kako smelošću, tako i sposobnošću da razbiju svakog neprijatelja koji bi napao našu zemlju. Naša armija je odlučna da zaštiti nacionalni suverenitet, bezbednost i interese zemlje, a ima i čime da to uradi“.

Kineske vojne parade su do 1959. bile posvećene godišnjicama osnivanja NRK.

Poslednja vojna parada u Kini je bila održana 3. septembra 2015-te, povodom 70-godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Si je pre dve godine naredio otpuštanje 300.000 vojnika iz najveće stajaće vojske na svetu, a s druge strane je ulagao u razvoj nosača aviona, nuklearnih podmornica i borbenih aviona s ciljem da prestigne SAD u regionalnom, pa čak i svetskom uticaju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Baraba says:

    Kina ima 2.5 miliona aktivnih vojnika duplo vise nego bacuska I ujka sem

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *