КИНА ОПАСНО ЗАПРЕТИЛА РАТОБОРНИМ АМЕРИКАНЦИМА: Претворићемо Тајван у нови Либан! (ВИДЕО)

KINA OPASNO ZAPRETILA RATOBORNIM AMERIKANCIMA: Pretvorićemo Tajvan u novi Liban! (VIDEO)

14 aprila 2019

Kina je uputila upozorenje Tajvanu zbog trenutnih nemira između dva entiteta koji se međusobno ne priznaju. Prema kineskoj publikaciji „The Global Times“, Narodna oslobodilačka vojska Kine (PLA) ima mnogo opcija na stolu, uključujući i mogućnost da se Tajvan pretvori u drugi Liban.

– PLA ima mnogo opcija, uključujući i prelazak „srednje linije“, koja se nalazi iznad Tajvanskog ostrva Tajvan i čak stvori na Tajvanu situaciju nalik onoj u Libanu nekada – navode novine.– Ove opcije ne vode nužno do rata. One su dovoljne da prisile tajvanske vlasti da koriguju svoje radikalne politike.

„Situacija nalik Libanu“ odnosi se na četrnaestogodišnji (1975-1989) građanski rat u kojem je mala zemlja Levanta postala borilište za strane entitete kao što su Izrael, Sirija i Organizacija za oslobođenje Palestine (PLO).

Izrael je na kraju iskoristio Liban za rat i borbu protiv Organizacije za oslobađanje Palestine, dok je istovremeno suzbijao uticaj Sirije u južnom delu zemlje.

– Vašington bira pogrešno mesto, vreme i protivnika da pokaže svoje mišiće u Tajvanskom morskom prolazu – upozorio je “The Global Times”

– Ako snage SAD budu aktivnije u vojnim bazama na Tajvanu, Kina će napasti – kaže se u članku.

– Ako SAD prodaju Tajvanu napredne borbene avione F-16V, Narodna oslobodilačka vojska Kine će odgovoriti.

U međuvremenu, list “National Interest” je saopštio da je ovo upozorenje došlo kao odgovor na izjavu američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona na kineske borbene avione J-11 koji prelaze srednju liniju iznad Tajvanskog prolaza.

– To je prvi put u skoro dvadeset godina da su kineski avioni to uradili, sa tajvanskim borbenim avionima koji su pokušali da ih presretnu – dodao je “National Interest”.

(Pravda)

KOMENTARI2 komentara

  1. E.Lirsch says:

    U odlucnosz Kine ne sumnjam. Kod njih nema "cara" da pregovara sa "zapadnim partnerima"... Vreme i jeste doslo, ono krajnje. Sve sto se duze ceka kasnije vise zrtva. Spreciti .

  2. milorad2 says:

    Hehe preteruju kinezi, oni nemju kapacitete da napadnu tajvan direktno,još uvek, ali u nekoj mogućoj projekciji, gerila se ne može isključiti, a tu su oni stvarno MAJSTORI.Ne moraju komunisti da prelaze moreuz oni su već na tajvanu.Vrlo je zanimljivo ponašanje "vlade" tajvana, sa jedne strane su pristali na dogovor sa kinom i prisajedinjenje a sa druge bi da glume američki nosač aviona, takva igra neće još dugo moći da traje neko će morati da preseče i datum kada će početi kriza oko tajvana je 2022.Uopšte ta godina je projektovana kao početak IMPERIJALNIH ratova svuda po svetu i generalno sve velike armije upravo sa tim datumom projektuju svoje jačanje vojnih efektiva, i to ZNAČAJNO jačanje.Znači imamo još TRI godine da se zezamo posle toga ko zna šta će biti i sa tajvanom i sa svima nama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *