КИНА ОПАСНО ЗАПРЕТИЛА РАТОБОРНИМ АМЕРИКАНЦИМА: Претворићемо Тајван у нови Либан! (ВИДЕО)

КИНА ОПАСНО ЗАПРЕТИЛА РАТОБОРНИМ АМЕРИКАНЦИМА: Претворићемо Тајван у нови Либан! (ВИДЕО)

14 априла 2019

Кина је упутила упозорење Тајвану због тренутних немира између два ентитета који се међусобно не признају. Према кинеској публикацији „The Global Times“, Народна ослободилачка војска Кине (ПЛА) има много опција на столу, укључујући и могућност да се Тајван претвори у други Либан.

– ПЛА има много опција, укључујући и прелазак „средње линије“, која се налази изнад Тајванског острва Тајван и чак створи на Тајвану ситуацију налик оној у Либану некада – наводе новине.– Ове опције не воде нужно до рата. Оне су довољне да присиле тајванске власти да коригују своје радикалне политике.

„Ситуација налик Либану“ односи се на четрнаестогодишњи (1975-1989) грађански рат у којем је мала земља Леванта постала борилиште за стране ентитете као што су Израел, Сирија и Организација за ослобођење Палестине (ПЛО).

Израел је на крају искористио Либан за рат и борбу против Организације за ослобађање Палестине, док је истовремено сузбијао утицај Сирије у јужном делу земље.

– Вашингтон бира погрешно место, време и противника да покаже своје мишиће у Тајванском морском пролазу – упозорио је “The Global Times”

– Ако снаге САД буду активније у војним базама на Тајвану, Кина ће напасти – каже се у чланку.

– Ако САД продају Тајвану напредне борбене авионе Ф-16В, Народна ослободилачка војска Кине ће одговорити.

У међувремену, лист “National Interest” је саопштио да је ово упозорење дошло као одговор на изјаву америчког саветника за националну безбедност Џона Болтона на кинеске борбене авионе Ј-11 који прелазе средњу линију изнад Тајванског пролаза.

– То је први пут у скоро двадесет година да су кинески авиони то урадили, са тајванским борбеним авионима који су покушали да их пресретну – додао је “National Interest”.

(Правда)

KOMENTARI2 коментара

  1. E.Lirsch says:

    U odlucnosz Kine ne sumnjam. Kod njih nema "cara" da pregovara sa "zapadnim partnerima"... Vreme i jeste doslo, ono krajnje. Sve sto se duze ceka kasnije vise zrtva. Spreciti .

  2. milorad2 says:

    Hehe preteruju kinezi, oni nemju kapacitete da napadnu tajvan direktno,još uvek, ali u nekoj mogućoj projekciji, gerila se ne može isključiti, a tu su oni stvarno MAJSTORI.Ne moraju komunisti da prelaze moreuz oni su već na tajvanu.Vrlo je zanimljivo ponašanje "vlade" tajvana, sa jedne strane su pristali na dogovor sa kinom i prisajedinjenje a sa druge bi da glume američki nosač aviona, takva igra neće još dugo moći da traje neko će morati da preseče i datum kada će početi kriza oko tajvana je 2022.Uopšte ta godina je projektovana kao početak IMPERIJALNIH ratova svuda po svetu i generalno sve velike armije upravo sa tim datumom projektuju svoje jačanje vojnih efektiva, i to ZNAČAJNO jačanje.Znači imamo još TRI godine da se zezamo posle toga ko zna šta će biti i sa tajvanom i sa svima nama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u