КИНА ОШТРО ОДГОВОРИЛА ЕВРОПЉАНИМА: Одмах исправите грешке!

KINA OŠTRO ODGOVORILA EVROPLJANIMA: Odmah ispravite greške!

22 novembra 2021

Kina je danas smanjila nivo svojih diplomatskih odnosa sa Litvanijom ispod nivoa ambasadora.To je učinila kao dodatni odgovor na odluku Viljnusa da na Tajvanu, koji Peking smatra svojom teritorijom, otvori diplomatsko predstavništvo.

Kina je ranije proterala litvanskog ambasadora iz Pekinga i povukla svog ambasdaora iz Viljnusa, želeći da istakne osetljivost pitanja statusa Tajvana, preneo je AP.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da će odnosi biti spušteni na nivo otpravnika poslova.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine optužilo je Litvaniju za „podrivanje kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“ i pozvalo je litvansku vladu da „odmah ispravi greške“.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je u oštrom saopštenju navelo da je Litvanija ignorisala „zvanični stav“ Kine i osnovne norme međunarodnih odnosa, dozvoljavajući Tajvanu da uspostavi svoje predstavništvo u Litvaniji.

Taj potez „podriva suverenitet i teritorijalni integritet Kine i predstavlja grubo se mešanje u unutrašnje poslove Kine“, stvarajući loš presedan na međunarodnom nivou, navodi se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Kine, preneo je Rojters.

„Pozivamo litvansku stranu da odmah ispravi svoje greške i da ne potcenjuje čvrstu odlučnost i rešenost kineskog naroda da brani nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet. Šta god Tajvan uradio, to ne može da promeni činjenicu da je deo Kine“, poručuje kinesko ministarstvo.

Tajvan poručuje da je nezavisna država koja se zove Republika Kina ističući da Narodna Republika Kina nikada nije vladala Tajvanom i nema pravo da govori u njenovo ime.

KOMENTARI7 komentara

 1. PingPong says:

  Kina koja je bila otvorena prema celom svetu može da se zatvori u sebe a onda će sav svet da pati i grca. Jer nema ko da radi bre.

 2. Gagi says:

  Vrlo pametan i oprezan narod. Na gradilistima sirom Srbije uljudno i disciplinovano cekaju u redu za rucak. NARAVNO, jedu njihovu hranu spremljenu po njihovoj tradiciji. NISU ludi da jedu zapadno dzubre i da se truju svim mogucim pesticidima i genetskim mudrolijama. Cuvaju sebe a u tome im pomaze njihova drzava jer im doprema hranu sa njihovog podneblja. Zbog toga ce da traju, da se zdravo mnoze i dominiraju svetom. Nasi Srbi poludese za Mc Donaldsom i svakakvim pomodarskim otrovima, nasa zdrava hrana je "bljak" i "fuj". Zbog ovih otrova ce nam natalitet sigurno biti na zavidnom nivou a zdravlje nacije perfektno.

  • Gardista says:

   Greska, gradovi nude vestacku hranu zbog brzine zivota...cudi me da jos nema i sazvakani burger kod gore pomenutih...elem, domaca hrana je postala skupa zbog novca za prihranu i vremena ali na "selu" i dalje vise slanine, kulen a u zamrzivacu su i dalje svezi pilici. U svakom ratu i epidemiji zemlju je izvuklo selo i tradicija...pa i ovog puta.

   • Milovan says:

    Odličan komentar.👏👏👏

  • Beli Orao says:

   Gagi na komentar Ti nemam šta dodati , tako je !

 3. geto says:

  Litvanija i Poljska su prokatolicke zemlje koje u imale nekad zajednicku drzavu.Uticaj vatikana je ogroman i nekrije se kao u nekim drugim drzavama.Mozak napada na Kinu i Rusiju je Vatikan ako ove drzave zele da opstanu moraju naci odgovor ne vekovnu uzurpaciju Vatikana.

 4. Petrovgrad says:

  21 -vi vek, je vek dominacije Kine. To što su NVO i aktivisti, plaćenici sa zapada zamislili, nema šanse da prodje. Ne može takva družina da stane Kini na put svile. Protestuju zbog uslova smeštaja radnika iz Vijatnama koji rade u Ling Log u Zrenjaninu, nema blage veze sa brigom, U tome su lokalni aktivisti uključeni kako bi namamili radnike da stanuju u njihovim apartmanima, koje su adaptirali predhodne kotarske i svinjce, sada bi da iz iznajmljuju za po 150 evra po sobi. Ti aktivisti se ne sećaju da su njihoe gazde sa zapada pobili dva milione Vijatnamaca. Da su ih žive spaljivali sa napalm bombama. Ja Kinezima ne bi gurao prst u oko. Sa Kinom se nije šaliti. Ling Long i poslove oko investicija vodi država Kina, a ne privatna firma.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *