Kina potisnula SAD i postala najveći svetski trgovac

Kina potisnula SAD i postala najveći svetski trgovac

10 januara 2014

China-Economic-GrowthKina je objavila da je „vrlo verovatno“ pretekla SAD i postala vodeća zemlja u trgovini u svetu preuzevši tako poziciju koju su SAD držale decenijama.

Najnoviji podaci pokazuju da je kineska trgovina u prošloj godini porasla za 7,6 odsto i dostigla 4,16 biliona dolara. SAD još nisu objavile podatke za celu 2013. a trgovinska razmena te zemlje za 11 meseci prethodne godine vredela je 3,5 biliona dolara.

Kina je 2009. godine postala najveći svetski izvoznik robe. Raste i kineski uvoz zahvaljujući ekspanziji ekonomije. U 2013. je kineski izvoz porastao za 7,9 odsto na godišnjem nivou dok je uvoz povećan za 7,3 odsto.

„Vrlo je verovatno da je Kina nadmašila SAD i postala najveći svetski trgovac“, rekao je portparol kineske carine Dženg Juešeng, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Kako se procenjuje, razlika između prošlogodišnje kineske i američke trgovine biće gotovo 250 milijardi dolara. Međutim, poslednjih meseci pojavile su se sumnje u tačnost kineskih podataka o izvozu.

Naime, spekuliše se da su neki kineski izvoznici precenili svoje isporuke nastojeći da izbegnu ograničenja na unos sredstava u zemlju. Kineske vlasti preduzimaju mere da reše taj problem i u maju 2013. državni regulator za poslovanje sa devizama najavio je da će pojačati kontrolu izvoznih poslova i strogo kažnjavati kompanije koje daju lažne podatke.

Neki analitičari smatraju da je Kina, čak iako su cifre nekih izvoznika „naduvane“, pretekla SAD i postala najveći svetski trgovac. Oni očekuju da se jaz u vrednosti kineske i američke trgovine poveća ove godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *