КИНА ПОВУКЛА КОНКРЕТНЕ ПОТЕЗЕ: Америка панично посматра! КИНЕЗИ ДОКАЗАЛИ ДА СЕ НЕ ШАЛЕ И ДА СУ СПРЕМНИ ДА ЗАРАТЕ

KINA POVUKLA KONKRETNE POTEZE: Amerika panično posmatra! KINEZI DOKAZALI DA SE NE ŠALE I DA SU SPREMNI DA ZARATE

14 avgusta 2019

Kina dovodi trupe na granicu sa Hongkongom, u kome skoro tri meseca traju višemilionski protesti, navode mediji.

Kolone oklopnih vozila i kamiona protežu se kilometrima i blokiraju auto-put i gradske ulice, prenosi “Sputnjik”.Zvanični Peking tvrdi da su vojska i druge jedinice obaveštajnih službi započele velike vojne vežbe, koje nikako nisu povezane sa uličnim neredima.

Portal „Biznis insajder“ javio je da su se u Šenženu, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa Hongkongom, okupila kineska vojna vozila, što predstavlja upozorenje demonstrantima.

Na društvenim medijima objavljeni su video-snimci duge kolone vojnih vozila koja ulaze u Šenžen.

Američki CNBC prenosi da je službeni list Komunističke partije Kine “Pipl dejli” objavio na društvenim mrežama da je Narodna oružana policija u Šenženu spremna da spreči “nerede, uznemiravanja, veliko nasilje i zločin i pitanja socijalnog osiguranja u vezi s terorizmom”.

Kako navodi CNBC, u kineskom izdanju “Global tajmsa” jutros je objavljena vest da “ukoliko hongkonški demonstranti ne mogu da pročitaju signal o naoružanoj policiji koja se okuplja u Šenženu, oni traže samouništenje”.

Ranije danas, letovi na nekim linijama obnovljeni su na aerodromu u Hongkongu, ali ih je više od 100 otkazano, pošto su hiljade prodemokratskih demonstranata ponovo ispunile terminal za odlaske.Aerodrom je danas ponovo otvoren, dan pošto su demonstranti primorali na zatvaranje jedno od najprometnijih saobraćajnih čvorišta na svetu, tražeći nezavisnu istragu, kako tvrde, policijske brutalnosti prema učesnicima protesta u toj autonomnoj kineskoj teritoriji.

Nekoliko hiljada demonstranata danas je peti dan zaredom blokiralo glavni terminal na aerodromu, ali su neki avioni ipak poleteli, čime je donekle ublažen pritisak posle jučerašnjeg otkazivanja oko 200 letova i zatvaranja aerodroma.

Kineska vlada je okarakterisala protestni pokret u Hongkongu kao nešto što se približava “terorizmu” koji predstavlja “egzistencijalnu pretnju” građanima te teritorije.

Šefica hongkonške vlade Keri Lam stala je u odbranu policije pošto su demonstranti juče primorali aerodrom na zatvaranje. Ona je novinarima rekla da dijalog može da počne jedino kada nasilje prestane i navela da policija na protestima koristi “najmanji nivo sile” u teškim okolnostima.

Protesti u Hongkongu koji traju više od devet nedelja često postaju nasilni u poslednje vreme. Demonstranti blokiraju puteve i često bacaju cigle, jaja i Molotovljeve koktele na policijske stanice.

Protestni pokret, između ostalog, zahteva ostavku šefice hongkonške vlade Keri Lam, direktne izbore, oslobađanje uhapšenih na prethodnim protestima i istragu policijskog korišćenja sile protiv demonstranata. Protesti su počeli u junu, zbog u međuvremenu suspendovanog predloga zakona o ekstradiciji koji predviđa izručenje osumnjičenih Pekingu. Protivnici tog zakona navode da on predstavlja pretnju slobodama Hongkonga, garantovanim u toku 50 godina, od 1997, kada je Kina ponovo preuzela kontrolu nad tom bivšom britanskom kolonijom.

VIDEO:

KOMENTARI6 komentara

 1. Boze Pravde says:

  Taj Hong Kong je ruglo gdje se trguje drogom koja se placa zlatom, I da se ne prica o drugim prljavim poslovima. Pa taj I takav HK stvorili su prljavi britanci. Ako Kinezi drze do sebe onda treba da potpuno sravne HK i Tajvan jer su zapadna gamut zasejali zlo tamo.

  • persida says:

   Ocekujes da oni koji su zli zatiru zlo?

  • Ivke says:

   Isto kau Ukre, uje, bosanci(tj srbski muslije ), montenigrinci i ostala g.

 2. Za Srbiju says:

  Sjedinjene terorističke države. Dok je njih i Vatikana, neće biti mira na Zemlji.

 3. milorad2 says:

  prvo uopšte nisu višemilionski protesti u pitanju je GRUPICA demonstranta,kad kažem grupica treba uzeti u obzir demografske proporcoje u hong-kongu i kini i shvatiti da demonsriranje 10-20000 ljudi predstavlja isto kao i šetnju 200 likova iz pokreta pet miliona u beogradu, otprilike.I verovato i tamo ima marsovaca koliko hoćeš:)

  • persida says:

   Srdja okupio armiju ad hiljadu dokonih, idi begaj, Kinezi ce ih namazati na hleb, pardon: pirinac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *