Kina poziva SAD da „popravi ponašanje“

Kina poziva SAD da „popravi ponašanje“

10 decembra 2014

duo4 China USAKina je pozvala SAD da „poprave ponašanje“ i poštuju međunarodne konvencije, posle objavljivanja izveštaja Senata o brutalnim postupcima Centralne obaveštajne agencije prema zatvorenicima.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei na konferenciji za novinare rekao je da se Kina odlučno protivi mučenju, preneo je Rojters.

„Mi verujemo da bi američka strana trebalo da razmisli o tome, popravi ponašanje i poštuje i sledi pravila relevantnih međunarodnih konvencija“, izjavio je Hong Lei.

U juče objavljenom izveštaju Senata navedeno je da je CIA koristila seksualne pretnje, simulirano davljenje i druge kontroverzne metode u ispitivanju osumnjičenih za terorizam, koje su sve bile neefikasne za dobijanje ključnih informacija.

Postupanje prema zatvorenicima u tajnim zatvorima CIA pre jedne decenije bilo je gore nego što je američka administracija govorila Kongresu ili javnosti, piše u sažetku izveštaja na 500 stranica.

Kompletan izveštaj sadrži 6.700 stranica i još nosi oznaku „poverljivo“.

Tehnike ispitivanja su uključivale uskraćivanje sna, šamaranje i udaranje zatvorenika o zidove, njihovo zatvaranje u kutije, držanje u izolaciji duže vreme i pretnje smrću.

Tri zatvorenika podvrgnuti su „voterbordingu“, kontroverznoj metodi simuliranog davljenja, a najmanje jednom od njih upućene su pretnje seksualne prirode.

Ove „unapređene metode ispitivanja“, nisu međutim proizvele rezultate koji su zaista značajni, ocenjeno je u zaključku izveštaja.

Rojters podseća da je Peking često izložen kritikama grupa za zaštitu ljudskih prava zbog mučenja zatvorenika.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *