Kina poziva SAD da prestanu sa „beskrupuloznom“ špijunažom

Kina poziva SAD da prestanu sa „beskrupuloznom“ špijunažom

27 maja 2014

China_USA_tensions-300x250Kina je pozvala danas Sjedinjene Američke Države da obustave „beskrupuloznu špijunažu“ i saopštila da je jednomesečnom istragom o navodima o „ružnoj strani“ američkog špijuniranja zaključeno da je ta zemlja „značajna meta“ takvih operacija SAD.

„Kao supersila, SAD koriste svoju političku, ekonomsku, vojnu i tehnološku nadmoć da beskrupulozno kontrolišu druge zemlje, uključujući i svoje saveznike“, navodi se u izveštaju kineskog Centra za istraživanje internetskih medija, koji je juče objavljen, a danas ga je prenela Sinhua.

Izveštaj Centra, koji je pod nadzorom Pres službe kineske vlade, objavljen je nedelju dana nakon što su američki tužioci optužili pet kineskih vojnih zvaničnika da su hakovali američke kompanije kako bi došli do tajnih trgovinskih podataka, navodi AP.

U izveštaju se navodi se da je istraga koju su kineske vlasti sprovele nakon što je bivši saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden odao poverljive informacije, „potvrdila postojanje špijunskih aktivnosti usmerenih protiv Kine“.

„Špijunske aktivnosti SAD su znatno prevazišle zakonsko načelo ‘antiterorizma’ i iznele na videlo svoju ružnu stranu sleđenja vlastitog interesa uz potpuno zanemarivanje moralnog integriteta“, stoji u izveštaju.

Centar za istraživanje internetskih medija ocenjuje i da su tim operacijama grubo prekršeni međunarodni zakoni, ozbiljno povređena ljudska prava, a globalna sajber bezbednost dovedena u opasnost, te da one (te operacije) „zaslužuju da ih čitav svet odbaci i osudi“.

Američki federalni tužioci su saopštili da je pet kineskih vojnih zvaničnika spijuniralo poznate američke nuklearne i solarne tehnologe, u pokušaju da ukradu poverljive poslovne informacije, osetljive trgovinske tajne i međunarodne kontakte kako bi stekli konkurentnu prednost.

Kina je uložila oštar prigovor na te optužbe, podseća američka agencija.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hong Lei rekao je da vlada i vojska Kine nikada nisu učestvovale ni u kakvoj aktivnosti povezanoj sa kibernetickom krađom trgovinskih tajni i da je Kina žrtva američkog špijuniranja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *