КИНА ПРАВИ ЧУДО ОД МОРНАРИЦЕ – ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Оволики број ратних бродова шокирао НАТО!

KINA PRAVI ČUDO OD MORNARICE – ZAPAD U NEVERICI: Ovoliki broj ratnih brodova šokirao NATO!

17 decembra 2019

Dok Amerikanci godišnje porinu svega nekoliko razarača s tehnologijom navođenja Aegis svake godine, samo u jednom brodogradilištu u Šangaju čak je devet kineskih ratnih brodova.

Kineska mornarica se modernizuje neverovatnim tempom, primećuju čak i američki mediji. Akcenat modernizacije kineska mornarica je stavila na izgradnju flote velikih razarača, amfibijskih ratnih brodova i nosača aviona, primećuje magazin Forbs.Fotografija iz vazduha napravljena 13. decembra, koja je procurila na društvene mreže, pokazuje o kakvim se razmerama radi.

Analitičar Forbsa H. I. Saton analizom fotografije utvrdio je da se na njoj vidi najmanje devet ratnih brodova u izgradnji. Tu su dva razarača za protivvazdušnu obranu tipa 052D, ekvivalent američkim razaračima Aegis klase Arleigh Burke. Ovi kineski razarači mogu da nosite 64 projektila, uključujući  projektile velikog zemlja-vazduh i krstareće projektile.

Druga dva broda u ovom brodogradilištu su tipa 055, takođe protivvazdušni razarači, ali po veličini i zapremnini su gotovo krstarice. Oni nose više od 100 projektila svaki.

U pozadini se, u bazenu u kojem su usidreni najnoviji izgrađeni brodovi, vide još četiri razarača tipa 052D i 055, kao i još jedan razarač u izgradnji.

Poređenja radi, čitava flota razarača britanske kraljevske mornarice ima samo 6 brodova. A ovo brodogradilište samo je deo mnogo većeg programa vojne brodogradnje.

Pored brodova, tu je i nekoliko hoverkrafta koje će nositi amfibijski ratni brodovi. Ta će se amfibijska plovila koja ustvari ne plove, nego lebde na azdušnom jastuku iznad površine, koristiti za transportovanje tenkova i zaliha s brodova na obalu.

Pored bazena u brodogradilištu na suvom vezu je i veliki brod za satelitsko praćenje projektila klase Juan Vang. To su brodovi veličine okeanskih kruzera, s nizom gigantskih satelitskih tanjira.

Ipak, najimpresivniji brod je skriven u pozadini fotografije, jedva primetan za promatrača koji nije stručnjak. To je nosač aviona nove generacije tipa 003, za koji se veruje da ima elektromagnetske katapulte za lansiranje aviona, poput najnovijeg američkog nosača aviona klase Ford. Kina inače ima već dva ovakva nosača aviona.

Takođe, u istom ovom brodogradilištu gradi se i misteriozna podmornica.

Kada se svemu ovome dodaju još i moćni hipersonični projektili za koje takoreći ne postoji obrana, „nevidiljivi“ dronovi, „ubica nosača aviona“ Dongseng-21D koji može da pogodi brodove na udaljenosti od 1,5 hiljada kilometara i drugo oružje koje je Kina predstavila na vojnoj paradi u oktobru, jasno je da se vojna ravnoteža u svetu i te kako menja.

(Index.hr / Forbes)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Kinezi izgleda pripremaju invaziju na Californiu i San Francisco?!?Ako ne na ljeto ove godine,a ono za 60 godina?!?Time se tješi Tajvan!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *