КИНА ПРАВИ ЧУДО ОД МОРНАРИЦЕ – ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Оволики број ратних бродова шокирао НАТО!

КИНА ПРАВИ ЧУДО ОД МОРНАРИЦЕ – ЗАПАД У НЕВЕРИЦИ: Оволики број ратних бродова шокирао НАТО!

17 децембра 2019

Док Американци годишње порину свега неколико разарача с технологијом навођења Аегис сваке године, само у једном бродоградилишту у Шангају чак је девет кинеских ратних бродова.

Кинеска морнарица се модернизује невероватним темпом, примећују чак и амерички медији. Акценат модернизације кинеска морнарица је ставила на изградњу флоте великих разарача, амфибијских ратних бродова и носача авиона, примећује магазин Форбс.Фотографија из ваздуха направљена 13. децембра, која је процурила на друштвене мреже, показује о каквим се размерама ради.

Аналитичар Форбса Х. И. Сатон анализом фотографије утврдио је да се на њој види најмање девет ратних бродова у изградњи. Ту су два разарача за противваздушну обрану типа 052Д, еквивалент америчким разарачима Аегис класе Арлеигх Бурке. Ови кинески разарачи могу да носите 64 пројектила, укључујући  пројектиле великог земља-ваздух и крстареће пројектиле.

Друга два брода у овом бродоградилишту су типа 055, такође противваздушни разарачи, али по величини и запремнини су готово крстарице. Они носе више од 100 пројектила сваки.

У позадини се, у базену у којем су усидрени најновији изграђени бродови, виде још четири разарача типа 052Д и 055, као и још један разарач у изградњи.

Поређења ради, читава флота разарача британске краљевске морнарице има само 6 бродова. А ово бродоградилиште само је део много већег програма војне бродоградње.

Поред бродова, ту је и неколико ховеркрафта које ће носити амфибијски ратни бродови. Та ће се амфибијска пловила која уствари не плове, него лебде на аздушном јастуку изнад површине, користити за транспортовање тенкова и залиха с бродова на обалу.

Поред базена у бродоградилишту на сувом везу је и велики брод за сателитско праћење пројектила класе Јуан Ванг. То су бродови величине океанских крузера, с низом гигантских сателитских тањира.

Ипак, најимпресивнији брод је скривен у позадини фотографије, једва приметан за проматрача који није стручњак. То је носач авиона нове генерације типа 003, за који се верује да има електромагнетске катапулте за лансирање авиона, попут најновијег америчког носача авиона класе Форд. Кина иначе има већ два оваква носача авиона.

Такође, у истом овом бродоградилишту гради се и мистериозна подморница.

Када се свему овоме додају још и моћни хиперсонични пројектили за које такорећи не постоји обрана, „невидиљиви“ дронови, „убица носача авиона“ Донгсенг-21Д који може да погоди бродове на удаљености од 1,5 хиљада километара и друго оружје које је Кина представила на војној паради у октобру, јасно је да се војна равнотежа у свету и те како мења.

(Index.hr / Forbes)

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Kinezi izgleda pripremaju invaziju na Californiu i San Francisco?!?Ako ne na ljeto ove godine,a ono za 60 godina?!?Time se tješi Tajvan!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u