КИНА ПРЕДСТАВИЛА ПЛАН за решавање украјинске кризе у 12 тачака

КИНА ПРЕДСТАВИЛА ПЛАН за решавање украјинске кризе у 12 тачака

24 фебруара 2023

Министарство спољних послова Кине објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о решавању конфликта у Украјини, а као најважнија ставка наводи се моментални прекид непријатељстава и прелазак на мировне преговоре.

У документу под називом „Став Кине о политичком решавању украјинске кризе“, који је објављен на веб страници Министарства, кинески спољнополитички ресор наводи да ́ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

 1. Под првом тачком наводи се потреба да се поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља, те се оцењује да су све земље једнаке независно од њихове величине, снаге и богатства. Такође се указује на потребу да се на једнак начин примењује међународно право без примене дуплих стандарда.
 2. По другом тачком Пекинг позива да се напусти хладноратовски менталитет и истиче важност регионалне безбедности коју није могуће осигурати на рачун ширења војних блокова. Такође се истиче да је неопходно узимати у обзир законске интересе безбедности и забринутости свих земаља.
 3. Трећа тачка подразумева прекид свих борбених дејстава, те се наводи да у конфликтима никад нема победника. Кина сматра да све стране треба да буду суздржане, да не доливају уље на ватру и да не допусте даљу ескалацију украјинске кризе. Такође се наглашава потреба да се поново активира директан дијалог Москве и Кијева.
 4. Четврта тачка посвећена је мировним преговорима, а Кина сматра да су дијалог и преговори једини реални излаз из украјинске кризе. Такође се истиче и потреба да се створе услови како би се фомрирала платформа за те преговоре.
 5. Под петом тачком Пекинг наводи потребу да се подржавају све мере које би довеле до решавања хуманитарне кризе, као и да се не дозволи да се хуманитарна питања политизују.
 6. Званични Пекинг је у шестој тачки изразио подршку размени војних заробљеника између москве и Кијеве и оценио да све земље треба да допринесу да се створе добри услови како би се тај процес спровео.
 7. Под тачком седам Кина је изразила потребу да се обуставе сви оружани напади на нуклеарне објекте, укључујући и нуклеарне електране.
 8. У осмој тачки се истиче став о недопустивости примене нуклеарног наоружања или оружја за масовно уништење.
 9. Девета тачка представља позив свим земљама да се спроведе Споразум о житу, као и да се додатно активира међународна сарадња како би се решила глобална прехрамбена криза.
 10. У десетој тачки Пекинг наводи да није сагласан са применом једностраних санкција у контексту украјинске кризе будући да такве рестрикције не доприносе решавању кризе већ само продубљује актуелне проблеме.
 11. Једанаеста тачка представља позив да се осигура производна стабилност као и потреба да се обустави политизација светског економског система.
 12. И у последњој, дванаестој тачки, Кина наводи да је спремна да пружи сву неопходну помоћ и да одигра конструктивну улогу у послератној обнови зоне конфликта.

(Спутњик)

KOMENTARI11 коментара

 1. Milutin says:

  Prva tačka. Pitanje svih pitanja. Ono što bi trebalo uvrstiti u preambuli UN. Ono šta bi trebalo biti osnova novog svetskog poretka. Kraj globalizma odnosno uspostavljanja globalnih načela ponašanja. Pa ko voli seksualne odnose sa životinjama, može, ali samo u svojoj Kući, bez nametanja drugima. Ko pretpostavlja homoseksualne odnose iznad heteroseksualnih, može, ali samo u svojoj Kući, bez nametanja drugima. Ko misli da deca, kao još potpuno ne formirane ličnosti mogu da menjaju svoj pol kao garderobu, može, ali samo u svojoj Kući, bez nametanja drugima. Ko želi da uspori razvoj druge države - ne može. Intelektualni potencijali svakog naroda, bez obzira na njihovo trenutno ekonomsko stanje, su sačuvani u njihovom genetskom nasleđu. I obaveza celog čovečanstva je da se ti potencijali probude u svakom narodu, prvenstveno u interesu svakog naroda pojedinačno što će rezultirati povećanju uspešnosti celog čovečanstva. Biti uspešan, ne znači dati svoje MALO sprečavajući pri tome druge da ostvare koliko MOGU. Nije bitno biti PRVI već biti među NAJBOLJIMA. I pomagati druge da ostvare najviše što MOGU. Onda ćemo svi biti jednaki u težnji ka ostvarivanju BOLJEG.

  • Zeka says:

   Nigde nisam pronašao da neko traži ili propagira da se seksualni odnosi obavljaju u javnosti. Podrazumeva se da će seks biti kod kuće ili na nekom drugom zatvorenom ili intimnom mestu. Ne znam za sodomaste ili transeksualne, ali homoseksualni ne nameću svoj model onima koji nisu homoseksualni. Radi se o borbi za ravnopravnost homoseksualnih sa heteroseksualnima. To je suština. I to je, takoreći, sve. Zajednica života sa partnerom ili partnerkom ne svodi se samo na seksualne odnose. To je mnogo širi i raznovrsniji spektar relacija, kako kod heteroseksualnih, tako i kod homoseksualnih. Kao što je heteroseksualno životno partnerstvo regulisano zakonom, traži se da država isto tako reguliše i homoseksualno životno partnerstvo. Uostalom, i jedni i drugi plaćaju porez državi podjednako. Svako ko drugog ne ugrožava ima pravo da i sam ne bude ugrožen šikaniranjem, diskriminacijom, mržnjom, podsmehom i sl. Niko nikog ne tera da radi ono što ne želi. Ali, niko nikog ne treba ni da sprečava u onome što želi, a što ne ugrožava druge.

   • Gagi says:

    Upravo se o tome radi, bas si lepo sve objasnio. Homoseksualci zele tudju guzu i u tim svojim zeljama ne biraju sredstva. Bave se svim mogucim gadostima i podvalama da bi postigli svoj zadovoljavajuci cilj. Valjalo bi malo prouciti seksualno opredeljenje skoro svih vaznih politicara na zapadu koji donose najvaznije odluke. Ne bih mogao sa sigurnoscu potvrditi da su "pitomi" i da svojim zivotom i aktivnostima ne ugrozavaju druge.

    • Zeka says:

     Ja jesam sve lepo objasnio. A ti si pokazao svoje predrasude.

 2. Kulak says:

  To je Minsk 3. Kao što je poznato, Minsk 1 i Minsk 2 ispunila je samo Rusija, dok su zapadni banditi po njihovom sopstvenom priznanju tim sporazumima samo kupovali vreme da naoružaju banderovce u Kijevu. Tu školu smo svi naučili i znamo šta treba uraditi. Treba vojno definitivno poraziti nacistički režim koji su SAD instalirale u Kijevu i osloboditi Novorusiju.

  • Zeka says:

   Znamo šta treba uraditi? Ko to? Mi? A naciste treba definitivno poraziti. Ko to? Rusi i njihovi vojnici na frontu? Mi "znamo", ali neka oni sprovedu? Čoveče, ovde se radi o traženju puta i načina da prestane ubijanje, rušenje i uništavanje. Sami Rusi tj. zvanična Moskva je više puta objavila da je spremna za završetak rata, ali da sa zapada to opstruiraju i nastavljaju da huškaju protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca. Lako je drugima deliti "naučenu školu" sa bezbedne daljine. Malo je drugačije kada nekog vojno treba poraziti iz neposredne blizine. A za aplauz su svi spremni. Iz partera i sa balkona. Oni koji ginu i pate se su u areni.

 3. Kole says:

  Tandara mandara....trla baba lan...nema ovde ničeg novog i pametnog !

 4. Gagi says:

  Okruglo pa na cose. Prva tacka je najproblematicnija. Zapravo, ne ulazi se u to kako se i na koji nacin suverenitet stekao, vec se predlaze da se on "postuje". Cetvrta tacka je vec vidjena, znamo kako su bivsi pregovori prosli i sta se sa njima desavalo, ko te pregovore nije postovao. Ostale tacke su lepe zelje i nadanja da ce biti postovane od strane okupatora i uzurpatora tudje imovine i zivota. Sve dok se posle nekog teskog svetskog gruvanja ne uspostavi nova Jalta, podele interesne sfere i stavi bodljikava zica kao sto je nekada bila na istoku Evrope, mira biti nece. I dalje ce se na istok ubacivati spijuni koji ce vrbovati svoje saradnike na poslu rusenja "suverenih drzava" i pljackanju Slovena. A taj isti zapad ima mnogo svojih neresenih unutrasnjih pitanja, ogromno "demokratsko" siromastvo svojih gradjana, svoju "elitu" koja nemilice pljacka taj "svoj" narod, sta sve ne. To nece da resavaju nego ce demokratski da prosvetljuju stare i drevne narode sa svojim davno usvojenim zivotnim vrednostima. Nikakav dogovor sa banditima nije moguc, jesu ovo ljudske i lepe zelje, nazalost, verovatno su i oni sami svesni da je sve to obicna utopija. Svakako da je ljudski pokusati lepim, medjutim, nijedan razbojnik i lopov se nije izlecio molitvom, zbog toga su i izmisljeni zakoni i robija za takve. Za one koje je razum totalno napustio i koji su opasni po ostatak drustva, izmisljene su drasticne i najgore sankcije. Ovakva situacija se ponavljala i ranijih vekova, bas skoro od istih aktera, svi vrlo dobro znamo sta je jedino bilo lekovito, nazalost.

 5. Kostakos says:

  Natovci nece da prihvate posto se trazi da se postue ter. integritet svih drzva. Oni se izgleda smatraju kao bezgresni.

 6. Zeka says:

  Suverenitet je uslovna kategorija. To Kinezi svakako znaju. Zavisi od načina na koji se taj suverenitet koristi. Ukoliko se jedna suverena teritorija bavi stvaranjem i instalacijom placdarma za napad na susednu suverenu teritoriju, onda je taj suverenitet zloupotrebljen i predstavlja zločin protiv mira. Takav zloupotrebljeni suverenitet mora onda računati s tim da će biti preventivno napadnut od susednog suvereniteta čiji su mirotvorački predlozi odbačeni, a upozorenja nisu ozbiljno shvaćena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u