КИНА ПРЕТИ АМЕРИЦИ: Нећемо стајати мирно

KINA PRETI AMERICI: Nećemo stajati mirno

6 avgusta 2019

Kina je danas saopštila da neće „mirno stajati sa strane“ i da će preduzeti kontramere ukoliko SAD postave rakete srednjeg dometa u indo-pacifičkom regionu.

Kineski šef za kontrolu oružja Fu Cong upozorio je susedne zemlje da ne dozvole Americi da takvo oružje rasporedi na njihovoj teritoriji.Administracija predsednika Donalda Trampa povukla je SAD iz Sporazuma o kontroli naoružanja iz vremena hladnog rata sa Rusijom.

Fu je rekao da Kina nema nameru da potpiše trostrani sporazum o kontroli naoružanja sa Sjedinjenim Američkim Državama i Rusijom, ali da će biti uključena u razgovore o razoružanju.

Kina je veoma zabrinuta jer SAD planiraju da razviju rakete srednjeg dometa i da ih rasporedi u azijsko-pacifički region, izjavio je Cong.

„Veoma smo zabrinuti zbog planova SAD da se razviju i testiraju rakete srednjeg dometa. Zabrinuti smo i zbog stavova zvaničnika američke administracije o tome da se u bliskoj budućnosti te rakete rasporede u azijsko-pacifički region“, rekao je on, prenosi Tas.On je dodao da Kina žali i zbog toga što su SAD odlučile da se povuku iz nuklearnog sporazuma sa Rusijom (INF), dodajući da Kina smatra da je to još jedan jednostran potez i odustajanje od međunarodnih obaveza.

Američki sekretar odbrane Mark Esper rekao je tokom sastanaka koji su se za vikend održavali u Aziji da Amerikanci žele da u narednim mesecima rasporede rakete srednjeg ranga u indo-pacifičkom regionu.

Australijska ministarka odbrane Melisa Prajs rekla je da ta zemlja neće biti baza za projektile.

KOMENTARI2 komentara

  1. Budi Bog s nama says:

    Kina ubrzo neće više biti zabrinuta zbog američkih petardi srdnjeg dometa u pacifiku, jer će Kina da preduzme kontramere. Baš kontra i baš mere, a to će prvi amerikanci saznati koje su to mere.

  2. M says:

    Po toj liniji,Kina ne može poduzeti nikakve adekvatne kontramjere protiv USA,osim da metne na nišan države koje prime baziranje tih USA raketa!Kao što čine i Rusii!Za više od toga nemaju hrabrosti!Kao ni Rusi!Zasad!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *