КИНА ПРВИ ПУТ У ИСТОРИЈИ ПРОМЕНИЛА ВОЈНУ СТРАТЕГИЈУ: Запад у страху! ЕВО ШТА СЕ ДЕШАВА

KINA PRVI PUT U ISTORIJI PROMENILA VOJNU STRATEGIJU: Zapad u strahu! EVO ŠTA SE DEŠAVA

17 novembra 2018

KINA – koja se sa Sjedinjenim Državama za status vodeće ekonomske sile sveta – odlučila je da promeni svoju vojnu strategiju. Da je usaglasi sa svojom naraslom ekonomskom moći.

Proteklih decenija Narodno-oslobodilačka armija Kine se spremala za odbrambene ratove, a odnedavno su njeni generali dobili zeleno svetlo da izmene prioritete, odnosno  da u strategiju uključe i „preventivno planiranje“ radi izvođenja i „neočekivanih udara“.Pojednostavljeno, ovo znači da kineske oružane snage dobijaju mandat za izvođenje preventivnih udara i pre nego što Kina bude napadnuta.

Dobro obavešteni list South China Morning Post ocenio je da narodno-oslobodilačka armija Kine na krilima razvoja svojih vojnih tehnologija napušta „decenijske samoodbrambene koordinate“ jer nove vojne tehnologije iziskuju da se ne bude samo u „poziciji čekanja“.

Kineski vojni vrh je ovo nazvao „podizanjem nivoa strateškog planiranja radi predviđanja toka modernih kopnenih vojnih konflikata i kontrole nad njima“.

Vojni vrh  Kine promenama u vojnoj strategiji želi da obezbedi i tešnju koordinaciju dejstava svojih kopnenih vazduhoplovnih snaga.

Kineski vojni ekspert Sun Džunpin je povodom svega rekao:

„U budućim sudarima kopnenih snaga bitke se mogu voditi i visoko u planinama i na ostrvima, a to nalaže koordinaciju i saradnju sa drugim rodovima vojske“.

Sun to prećutkuje, ali je sve ovo povezano sa širenjem sfere uticaja Pekinga i povećanjem napetosti između Kine i Sjedinjenih Država.

Zato Kina prenosi težište i na korišćenje bespilotnih letelica. Borbenih i špijunskih.

Do promene u vojnoj strategiji Kine došlo je nakon upozorenja potpredsednika SAD Majkla Pensu Pekingu da će doći do hladnog rata između dve zemlje ukoliko Kina ne koriguje svoju i ekonomsku i vojnu politiku.

KOMENTARI2 komentara

  1. Evangelist says:

    Au, pa nisu valjda čačkali i velikog kineskog zmaja? E, do đavola onda.

  2. raikkonen says:

    samo je putin ostao na vojnu doktrinu da prvo popije nokaut pa posle da vrati ..ako ima priliku ! a sto se kine tice oni i mogu da priushte sebi takvu doktrinu jer masovno proizvode oruzje svih vrsta a pogotovo mornaricko, mornarica ceka josh dva nosaca aviona sa se celom udarnom grupom, i bice ih 4 avionosne udarne grupe do kraja 2028-30 godine, a ukupna brojka treba da bude 8..a rusi i onog njihovog starca,jednog i jedinog kuznjecova umalo da potope..

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *