КИНА СЕ НЕ ШАЛИ: Све је спремно за напад!

KINA SE NE ŠALI: Sve je spremno za napad!

14 avgusta 2019

Peking sve otvorenije preti Hongkongu da će poslati vojsku pod oružjem. Ipak, izgleda da odluka još nije pala, jer je cena velika, smatra Matijas Belinger.

Duge kolone oklopnih vozila koje su se uputile na jug i već zakrčile ulice pograničnog grada Šenžena – od početka nedelje su na društvenim mrežama sve prisutniji filmski zapisi prema kojima se može zaključiti da Kina na granici sa Hongkongom gomila trupe „Narodne policije“, paravojne formacije koja je opremljena teškim naoružanjem.To je poslednji kamenčić u mozaiku sačinjenom od pretnji koje Peking upućuje već nedeljama. Poruka je jasna: Spremni smo da silom ugušimo proteste u Hongkongu, piše Belinger za „Dojče vele“.

Pretnje bez učinka

Strah je posao diktatura. Moćnici se boje naroda i zato čine sve da se narod boji njih. Taj sistem zastrašivanja Kina je usavršila. Država ima bezbroj mogućnosti da stalno podseti građane da je spremna da upotrebi silu. Od telefonskog poziva koji poslodavac uputi Državnoj bezbednosti, preko zabrane putovanja u inostranstvo do hapšenja i mučenja.

Međutim, u Honkongu su kineski funkcioneri suočeni s činjenicom da njihove pretnje nisu delotvorne. Građani su deset nedelja na ulicama. Ne pomaže ni policijsko nasilje ni masovna hapšenja ni drakonske kazne – učešće u izgredima povlači kaznu do deset godina zatvora. Ni pretnje vojnom intervencijom nije uplašilo uglavnom mlade demonstrante.

Lako je zamisliti da državni vrh Kine sve to gleda sa nevericom. Naime, pretnje koje stižu iz Pekinga nisu prazna priča. Komunističko rukovodstvo je pre 30 godina na Trgu nebeskog mira u Pekingu pokazalo da je spremno da puca na sopstveni narod, ako smatra da mu je ugrožen opstanak na vlasti. Ne treba očekivati obzire.

Osećaj poraza

To znaju i demonstranti. Ako ih pitate da li vide neku šansu da njihov protest urodi plodom, često je odgovor bez oklevanja – ne. Peking je u prethodnim godinama sve otvorenije pokušavao da ojača svoj uticaj u gradu. Opozicioni političari su isključivani iz parlamenta, nedostatak poštovanja prema državnoj zastavi je sankcionisan zatvorom, lideri demokratskog pokreta iz 2014. nestajali su iza rešetaka.

Mnoge demonstrante na ulice ne tera nada da će zaustaviti ili preokrenuti taj trend već možda osećaj da možda poslednji put mogu da pokažu šta misle. Gradonačelnica upozorava demonstrante da guraju „grad u ponor“, a demonstranti odavno osećaju da se nalaze u slobodnom padu. Njihov utisak, da su svakako izgubili čini pretnje iz Pekinga tako nedelotvornim.„Zapadnjaci će to zaboraviti“

A Hongkong još uvek ima toliko toga da izgubi. Vojna intervencija bi značila kraj međunarodnog finansijskog centra. Slobode koje je grad uživao bile bi zauvek izgubljene. Isto tako i Peking ne bi izašao iz svega toga bez posledica. Hongkong je najvažnija finansijska kapija za svetski kapital potreban kineskim kompanijama.

Slike krvi na ulicama bi nanele veliku štetu imidžu ambiciozne svetske sile. Moguće sankcije bi zatekle kinesku ekonomiju u nezgodnoj fazi. A u trgovinskom sporu sa Sjedinjenim Američkim Državama kineska pozicija bi značajno oslabila.

Čovek koji je imao moć za vreme masakra na Tjenanmenu, Deng Sjaoping, je na primedbe da će upotreba vojske protiv studenata izazvati oštre međunarodne reakcije, rekao: „Zapadnjaci će to zaboraviti“.

Ako kinesko rukovodstvo opet ukalkuliše sve to, ni ovaj put neće biti nikog da ga zaustavi. Ono što bi zapadne demokratije ovaj put mogle da učine, jeste da Pekingu jasno stave do znanja da bi upotreba sile stvarno imala veliku cenu, zaključuje Matijas Belinger.

(Dojče vele)

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Nešto se Dojča Wele mnogo „uprpio“. Prvo zavija kao vuk, onda cvili kao pas. Pa na kraju opet zavija. Čuješ, „…..Strah je posao diktatura. MOĆNICI SE BOJE NARODA i zato čine sve da se narod boji njih. Taj sistem zastrašivanja Kina je usavršila…..“. Može Dojče da arlauče do sutra, ali Kina nije Srbija, Kina vidimo ima tenkove – znači nije obavezna da sluša „međunarodnu zajednicu“. A i vrapci na grani znaju da je Kina ovoliko napredovala baš zahvaljujući tome što je na Tjenanmenu ukinula ono nekoliko svoje gamadi. Ostali su se primirili i nisu smeli da noću ruše ono što su Kinezi danju pravili. A Dojče može da arlauče do sutra, pas laje, vetar nosi.

 2. milorad2 says:

  kinezi se zevzeče sa vojskom, ali ni na pamet im ne pada da ulaze tenkovima u hong-kong, niti im to treba.Demaonstranata je MALO,malo za kineske uslove, i vrlo je vidljivo da su profesionalci.Ali isto tako i hong kong je kao jedan od retkih grdova dobro pokriven mrežom kamera, znači SVI su snimljeni i sa maskama i kacigama i BEZ tog neophodnog alata za "mirne" demonstracije.Već sad kineske službe ih detektuju u verovatno prate najvažnije one s tokivoki pomagalima SIGURNO.Biće HAPŠENJA i to masivnih u nekoliko naleta, što se ovde pričalo kao izreka "pojeo ih mrak".Možda su demonstrcije bile u početku i sasvim opravdan način pokazivanja nezadovoljstva odredjenim potezima uprave, ali kako je vreme prolazilo JASNO je postalo vidljivo da je u pitanju oblik specijalnog rata i da iza toga kao i iza kišobrana stoje strani režiseri.Kako su kišobrane razbucali tako će i ove sada, cela razlika izmedju kišobrana i ove sada obojene revolucije je u intezitetu jer su oni koji orghanizuju demonstracije shvatili da bez nasilja neće moći legalno i mirno da izazovu željene ishode.

 3. Elpida says:

  Ja pripremio kokice, a dojče vele nek' truća kao i obično stvari koje nemaju veze sa realnošću!

 4. petrovgrad says:

  A na Crdja Popović, imali njega tu negde. Ako ga dočepa neki Mao Ce Tung, odraće mu kožu.

 5. Nemanja Vlahović says:

  Trebalo bi da stavite podnaslov: "Gluposti iz zapadne štampe". P.S. Odavno je poznato da na trgu Tijenanmen nije bilo nikakvog masakra. Izraz "finansijski kapital potreban kineskim kompanijama" je jednostavno smešno. Već je poznato da ove proteste u Hongkongu, na teritoriji Kine organizuje američki konzulat u Hongkongu (dakle CIA). A poznato je i to da Kina neće dozvoliti da na njenoj teritoriji naprave haos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *