КИНА СЕ НЕ ШАЛИ: Све је спремно за напад!

КИНА СЕ НЕ ШАЛИ: Све је спремно за напад!

14 августа 2019

Пекинг све отвореније прети Хонгконгу да ће послати војску под оружјем. Ипак, изгледа да одлука још није пала, јер је цена велика, сматра Матијас Белингер.

Дуге колоне оклопних возила које су се упутиле на југ и већ закрчиле улице пограничног града Шенжена – од почетка недеље су на друштвеним мрежама све присутнији филмски записи према којима се може закључити да Kина на граници са Хонгконгом гомила трупе „Народне полиције“, паравојне формације која је опремљена тешким наоружањем.То је последњи каменчић у мозаику сачињеном од претњи које Пекинг упућује већ недељама. Порука је јасна: Спремни смо да силом угушимо протесте у Хонгконгу, пише Белингер за „Дојче веле“.

Претње без учинка

Страх је посао диктатура. Моћници се боје народа и зато чине све да се народ боји њих. Тај систем застрашивања Kина је усавршила. Држава има безброј могућности да стално подсети грађане да је спремна да употреби силу. Од телефонског позива који послодавац упути Државној безбедности, преко забране путовања у иностранство до хапшења и мучења.

Међутим, у Хонконгу су кинески функционери суочени с чињеницом да њихове претње нису делотворне. Грађани су десет недеља на улицама. Не помаже ни полицијско насиље ни масовна хапшења ни драконске казне – учешће у изгредима повлачи казну до десет година затвора. Ни претње војном интервенцијом није уплашило углавном младе демонстранте.

Лако је замислити да државни врх Kине све то гледа са неверицом. Наиме, претње које стижу из Пекинга нису празна прича. Kомунистичко руководство је пре 30 година на Тргу небеског мира у Пекингу показало да је спремно да пуца на сопствени народ, ако сматра да му је угрожен опстанак на власти. Не треба очекивати обзире.

Осећај пораза

То знају и демонстранти. Ако их питате да ли виде неку шансу да њихов протест уроди плодом, често је одговор без оклевања – не. Пекинг је у претходним годинама све отвореније покушавао да ојача свој утицај у граду. Опозициони политичари су искључивани из парламента, недостатак поштовања према државној застави је санкционисан затвором, лидери демократског покрета из 2014. нестајали су иза решетака.

Многе демонстранте на улице не тера нада да ће зауставити или преокренути тај тренд већ можда осећај да можда последњи пут могу да покажу шта мисле. Градоначелница упозорава демонстранте да гурају „град у понор“, а демонстранти одавно осећају да се налазе у слободном паду. Њихов утисак, да су свакако изгубили чини претње из Пекинга тако неделотворним.„Западњаци ће то заборавити“

А Хонгконг још увек има толико тога да изгуби. Војна интервенција би значила крај међународног финансијског центра. Слободе које је град уживао биле би заувек изгубљене. Исто тако и Пекинг не би изашао из свега тога без последица. Хонгконг је најважнија финансијска капија за светски капитал потребан кинеским компанијама.

Слике крви на улицама би нанеле велику штету имиџу амбициозне светске силе. Могуће санкције би затекле кинеску економију у незгодној фази. А у трговинском спору са Сједињеним Америчким Државама кинеска позиција би значајно ослабила.

Човек који је имао моћ за време масакра на Тјенанмену, Денг Сјаопинг, је на примедбе да ће употреба војске против студената изазвати оштре међународне реакције, рекао: „Западњаци ће то заборавити“.

Ако кинеско руководство опет укалкулише све то, ни овај пут неће бити никог да га заустави. Оно што би западне демократије овај пут могле да учине, јесте да Пекингу јасно ставе до знања да би употреба силе стварно имала велику цену, закључује Матијас Белингер.

(Дојче веле)

KOMENTARI5 коментара

 1. Косовац says:

  Нешто се Дојча Wеле много „упрпио“. Прво завија као вук, онда цвили као пас. Па на крају опет завија. Чујеш, „…..Страх је посао диктатура. МОЋНИЦИ СЕ БОЈЕ НАРОДА и зато чине све да се народ боји њих. Тај систем застрашивања Kина је усавршила…..“. Може Дојче да арлауче до сутра, али Кина није Србија, Кина видимо има тенкове – значи није обавезна да слуша „међународну заједницу“. А и врапци на грани знају да је Кина оволико напредовала баш захваљујући томе што је на Тјенанмену укинула оно неколико своје гамади. Остали су се примирили и нису смели да ноћу руше оно што су Кинези дању правили. А Дојче може да арлауче до сутра, пас лаје, ветар носи.

 2. milorad2 says:

  kinezi se zevzeče sa vojskom, ali ni na pamet im ne pada da ulaze tenkovima u hong-kong, niti im to treba.Demaonstranata je MALO,malo za kineske uslove, i vrlo je vidljivo da su profesionalci.Ali isto tako i hong kong je kao jedan od retkih grdova dobro pokriven mrežom kamera, znači SVI su snimljeni i sa maskama i kacigama i BEZ tog neophodnog alata za "mirne" demonstracije.Već sad kineske službe ih detektuju u verovatno prate najvažnije one s tokivoki pomagalima SIGURNO.Biće HAPŠENJA i to masivnih u nekoliko naleta, što se ovde pričalo kao izreka "pojeo ih mrak".Možda su demonstrcije bile u početku i sasvim opravdan način pokazivanja nezadovoljstva odredjenim potezima uprave, ali kako je vreme prolazilo JASNO je postalo vidljivo da je u pitanju oblik specijalnog rata i da iza toga kao i iza kišobrana stoje strani režiseri.Kako su kišobrane razbucali tako će i ove sada, cela razlika izmedju kišobrana i ove sada obojene revolucije je u intezitetu jer su oni koji orghanizuju demonstracije shvatili da bez nasilja neće moći legalno i mirno da izazovu željene ishode.

 3. Elpida says:

  Ja pripremio kokice, a dojče vele nek' truća kao i obično stvari koje nemaju veze sa realnošću!

 4. petrovgrad says:

  A na Crdja Popović, imali njega tu negde. Ako ga dočepa neki Mao Ce Tung, odraće mu kožu.

 5. Nemanja Vlahović says:

  Trebalo bi da stavite podnaslov: "Gluposti iz zapadne štampe". P.S. Odavno je poznato da na trgu Tijenanmen nije bilo nikakvog masakra. Izraz "finansijski kapital potreban kineskim kompanijama" je jednostavno smešno. Već je poznato da ove proteste u Hongkongu, na teritoriji Kine organizuje američki konzulat u Hongkongu (dakle CIA). A poznato je i to da Kina neće dozvoliti da na njenoj teritoriji naprave haos.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u