КИНА СЕ ПРИПРЕМА ЗА ВЕЛИКИ РАТ и гледа ка Русији!?

KINA SE PRIPREMA ZA VELIKI RAT i gleda ka Rusiji!?

10 decembra 2015

CHINA-50TH-TANKS GOH11Dok je sva svetska pažnja usmerena na događaje na Bliskom istoku, u čijem se vrtlogu našle ne samo Rusija i Sirija, nego evo već i Turska, u sukobu čije su posledice još neizvesne, to se istovremeno na Dalekom istoku vrše sistematske pripreme za veliki rat (Treći svetski). Naravno, govorimo o najboljem prijatelju Rusije – bratskoj državi Kini.

Pa tako, usred informacionog mora i „isukanih“ diplomatskih mačeva preko krhotina nadzvučnog borbenog ruskog aviona Su-24, i tone turskih pomorandži čiji uvoz Rusija zabranjuje, malo je ko obratio pažnju na činjenicu da je Kina bez presedana započela najambiciozniju u poslednjih 70 godina, reformu vojske, tako da je pripremi da dostine drugu poziciju u svetu borbene sposobnosti, zauzimajući mesto koje joj istorijski pripada (po kineskom uverenju). Kao što svi znaju, druga vojna sila na svetu je Rusija… još uvek.

Naravno, kremaljske „patriote“ neprirodno se raduju dok uzvikuju kako će sada sa Kinom u istom taboru da na smrt izbombarduju Stejt department i omski padobranci izvrše desant spustivši se na travnjak ispred Bele kuće. Ne bih želeo da rušim Kristalne zamkove (posebno ne u odnosima Rusije i Kine, iako se vema dugo bavim specijalno samo ovom temom), ipak bi trebalo fanatičnim fanovima skrenuti malo pažnje na neke ne baš laskave momente u reformi NOAK-a (Narodno-oslobodilačke armije Kine).

Pre svega, na sednici Centralnog vojnog saveta Narodno-oslobodilačke armije Kine, kineski predsednik Si Đinping, koji je istovremeno i šef kineskih oružanih snaga najavio je ciljeve reforme, čiji zadatak mora biti ispunjen do 2020. god., a to je: da pripremi NOAK za vođenje borbenih operacija izvan Kine! Odnosno, to je glavni cilj reforme, da pripreme Kinu za ekspanziju? Ali sa kim Peking vidi sukob kao mogućnost u narednih pet godina?

Da bi se situacija bolje shvatila, treba obratiti pažnju na činjenicu da je reformom takođe obuhvaćeno ujedinjenje vojnih okruga. Posebno, Pekinški VO kao i Vojna oblast Šenjang spojiće se u jedan Severni VO, čiji bi se štab trebao stacionirati što je bliže moguće granici sa Rusijom… Podsetimo se da je NOAK u junu ove godine, na severu države, sprovela velike opšte vojne vežbe, tokom kojih je izvela hiljadukilometarski usiljeni marš. Pitam se, gde se to Kinezi pripremaju da izvrše duboko prodiranje?

Siguran sam, da mnogi skeptično gledaju na mogućnost sukoba između Rusije i Kine, ali da vas podsetim, da su ove dve zemlje međusobno kroz istoriju zbog teritorijalnih pretenzije ratovale i krvavi obračuni na ovom terenu nisu bili retki. Danas su gotovo ceo Daleki Istok naselili imigranti iz Kine i ubrzo će zaista predstavljati nacionalnu većinu. Šta bi trebalo da se desi u ovom slučaju da spreči Peking da brine o svojim sugrađanima na susednoj teritoriji, koja se još uvek studentima u kineskim školama prikazuje u nastavnom programu, kao privremeno okupirana teritorija? Istovremeno, kineski mediji redovno filuju informacije o teritorijalnim subjekatima i tako fokusiraju javnost da obraća pažnju na ovaj problem na odgovarajućem nivou. Ali, vratimo se na NOAK.

Takođe, u ovoj se reformi ogleda konstantna odlika istočnjačke karakteristike – odugovlačenje (kako bi se dobilo na vremenu). Nova kineska armija biće spremna do 2020. godine i to neće biti jednostavno tek tako, već zato što u to vreme situacija oko Rusije može da poprimi katastrofalni izgled na geopolitičkoj perspektivnoj mapi. Rusija je već sada izgnanik, a njen se status pogoršava iz dana u dan sve više i više. Međunarodna zajednica čak i sada ne bi osudila Peking da njegov šef dovede svoje „žute“ vojnike u Bajkalski region. Ali je još prerano, mada je u Mjanmaru ovaj scenario već uspešno uvežban, igrajući na separatistički faktor kineske populacije, čiji je rezultat stvaranje jednog broja nekakvih republika unutar države (Va, Danu, Kokan, Naga, Palaung, Pao).

Rano u tom smislu, što Rusija još nije sasvim iscrpljena ekonomskim sankcijama, njena vojska u sukobima još nije do maksimuma demoralisana. Pored toga, Kina je sada angažovana u rešavanju svojih energetskih problema, jer je zavisna od uvoza nafte i gasa. I da bi u potpunosti isključila zavisnost od prirodnog gasa, predstavljen je ekonomski petogodišnji plan kao prioritet, u kom peroidu se mora pospešiti razvoj geotermalne energije. U stvari, 2020. godine taj će trend omogućiti Kini da potpuno isključi uvoz gasa i kao činjenica – da Rusiju ostavi na miru sa svojim gasovodom…

Jedina stvar od koje se Kina ne može odreći, to je ruska tehnologija, ali će ona i ovo pitanje rešiti. Sa osmehom na usnama i lošim namerama na umu, Peking je uspešno izvršio kupovinu kako modernog borbenog lovca Su-35, tako i najnovijeg dostignuća naučno-vojne misli ruskog vojno-industrijskog kompleksa, S-400… koji se veoma efikasno nosi sa turskim „Koralom“, pa ostaje samo da se do 2020. godine iskopiraju u dovoljnoj količini. Kao što možete videti – sve je isplanirano.

I jednostavno ne mogu da ne spomenem očaravajuću frazu kineskog lidera na samitu G-20 koju je izgovorio Putinu: „Svaki put, kada se Rusija bude suočila sa teškoćama i nevoljama, mi ćemo stajati na vašoj strani“.

Tako je, oni će stajati na vašoj strani – bukvalno (na ruskom jeziku „strana“ znači država prim. prev.). Velika priprema za veliki rat je počela!

Sa ruskog za Vaseljensku posrbio: Slaviša Lekić

Izvor: Pravый vzglяd informativni portal – „Pokret za Ruskog Cara“ – http://rusimperia.info/catalog/5283.html

KOMENTARI11 komentara

 1. pravdaa says:

  Gluplji komentar nisam mogao zamislit da neko ovo napiše. Rusija danas ima S 500 i u toku su ispitivanja za S600 Rusija ima jednim pritiskom na dugme zatvorenu granicu prema Kini i to Teslinim magnetnim fluksom ni jednu pušku a kamo li teng Kina nebi mogla preneti preko granice zato ovi stučnjaci što ovo pišu moraju se malo više imformisati.

 2. miroslav says:

  Skoro svaki dan gledam ovdasnje kineze.I bogami nijedan se ne bi vratio u Kinu da ne mora.Zasto?Ne znam.Nece Kina u nikakav rat.Prestrojavanje vojske sa boljim tehnologijama je normalna stvar.

 3. Baja says:

  Jao koja ste vi bolesna nacija,svaka druga rijec vam je rat rat i samo rat e dabogda vam i bio ali kod vase kuce.

 4. miroslav says:

  Tacno je to da se mnogo pise i cita o ratovima.Ako smo mi bolesna nacija od ratova nije ni cudo.Nijedan nas nije mimoisao.I ratne video igrice koje su skoro u svakoj kuci,igraju je i deca i odrasli.I te igrice imaju sve rase i nacije.I svi su zavisni i bolesni.Jesu nazalost.

 5. otac Satarije says:

  Baja,ako si tekica pa se plašiš,samo reci da si gey. Zašto ne kažeš za amere koji ratuju po celom svetu da su bolesni, yebem li ti majku poganu prozapadnjačku gejevsku?

 6. Usro Čavoglavonja says:

  Zanimljiv scenario za bajku. Znači Kina oće da ratuje sa najopasnijom državom u Aziji a ne za dominaciju nad Južno-kineskim morem, za Tajvan...koji su daleko lakše ostvarivi ciljevi? Rusija će se "ekonomski iscrpeti" a vojska "totalno demoralisati" ???? Od čega će se demoralisati ? Budalaština,Putin čak i kad bi došao u takav nepovoljan položaj roknuće 1 ili 2 atomske i svi protivnici će se vratiti na početne položaje, ovaj pisac tragičnih scenarija gubi iz vida u pisačkom žaru da ovo nije ni 42. ni 14. nego vreme nuklearne Rusije.

 7. Sančo Pansa says:

  Tekst je san koji sanjaju Anglo-saksonci i njihovi dobošari! Kina čuva leđa Rusiji, i spremna je da joj bude sponzor do finalne pobjede, pa makar se radilo i o hiljadama milijardi, a posle će se nagoditi oko troškova kad budu dijelili Bliski Istok kao ratni plijen, Tursku, Saudijsku Arabiju i onu tačku od Katara preplavljenu naftom i gasom!

 8. Baja says:

  Oce satarije a ti si mi kao hrabar kad Rusi udaraju a ti catas po internetu. I jos nesto, ma ti nisi peder,ti si obicna pedercina a majku ti necu vrijedjati,zena nije kriva,sto je rodila budaletinu.

 9. nena says:

  nemogu da shvatim neke ljude (koji imaju ljudski oblik samo) da im glava sluzi samo za kosu a jezik za laprdanje...Kinezi su oduvek bili ratno nastrojena rasa, nacija koja ima zestoke izgovore u svom jeziku(japanski,kineski,nemacki,arapski-su dokazano agresivni). Sto se tice Kineza ovo pisanje o smisljanju rata sa Rusijom je ispisano u svim prorocanstvima!!!!! Podmuklost,grabezljivost,fanatizam, itd. su male odlike ovog naroda koji jede sve sto hoda,leti i pliva...samim tim daje sliku o jednoj rasi koja je alienske vrste vise nego ljudske.

 10. Govedo says:

  Ovako. Gospodine Baja, potpuno se slažem sa vašim korektnim odgovorom. Nije lepo što vam je Gospodin Otac tako skresao. Gospodine Oče Satarije, apsolutno podržavam sve šta ste rekli u vezi komentara Gospodina Baje, ali tvrdim da ste to zaista grubo i neodoljivo šarmantno uradili. Gospođice Neno, po mom shvatanju vi ste lepa, mlada devojka i komentar vam je korektan i vrlo tačan. A istorijsko naučna izjava "naroda koji jede sve sto hoda,leti i pliva…" je neodoljivo precizna i dragocena. Ja zato i ne idem u Kinu. Do Indije skoknem rado, a sve ostalo izbegavam.

 11. Sančo Pansa says:

  Neno ljepoto moja! Da li znaš srećo za nauku zvanu Logika? Kina i Rusija su saveznice u više ekonomskih projekata svjetskog značaja: BRIKS, ŠOS, Evroazijski savez itd., Imaju i određeni vojni savez! Tako da kad se sve to stavi na vagu, nikakve logike nema da oni i pomisle čak da napadnu Rusiju, a ne da se uistinu bave takvom idejom. Nemoj srećo pretjerano zamarati tu lijepu glavicu svjetskim dešavanjima da ti ne zagori ručak.<3***

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *