KINA ŠIRI UTICAJ U DVORIŠTU AMERIKE: Venecuela će dobiti novčanu podršku od Kineza

KINA ŠIRI UTICAJ U DVORIŠTU AMERIKE: Venecuela će dobiti novčanu podršku od Kineza

7 januara 2015

20141126venezuelachinaZvanični predstavnik MIP Kine Hong Lei izjavio je da Kina ne isključuje mogućnost pružanja finansijske pomoći Venecueli u uslovima pada cena nafte.

„U poslednje vreme situacija sa cenama nafte veoma je uticala na ekonomiju zemalja-izvoznika ove vrste goriva. Kina shvata da je Venecuela važan partner sa kojim je vezuju obaveze po mnogim sporazumima“, navodi agencija TASS reči diplomate.

„Naši međusobni odnosi u raznim sferama poslednjih godina bili su plodotvorni. Što se tiče finansiranja, mi posedujemo pouzdane i efikasne mehanizme saradnje i linije naših međusobnih odnosa ostaju otvorene i transparentne“, podvukao je Hong Lei.

AMERIKANCI PREDVIĐAJU VENECUELI BANKROT

Američka bonitetna agencija Fič snizila je kreditni rejting Venecuele za tri stepena na „CCC“, uz obrazloženje da je ova „ekonomski krhka“ i od izvoza nafte zavisna zemlja izložena riziku od bankrota zbog pada globalnih cena nafte.

 U saopštenju Fiča se navodi da Venecuela „ima dugu istoriju servisiranja duga u periodima visoke političke i finansijske krize, nedovoljno snažnu politiku da odgovori na spoljne pritiske i makroekonomske neravnoteže, kao i da je suočena sa aktuelnim padom međunarodnih cena nafte što je oslabilo materijalni kapacitet Venecuele za servisiranje duga“.

Sunovrat cena nafte od 50 odsto u proteklih pola godine naročito je pogodio članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), pri čemu je, kako procenjuje Fič, privreda Venecuele u ovoj godini usporila za četiri odsto.

Budući da celokupan devizni priliv Venecuele dolazi od izvoza nafte, Fič je upozorio tu latinoameričku državu na relativno nizak nivo međunarodnih rezervi od 21,4 milijarde dolara, kao i da bi se u budućnosti mogla suočiti sa problemima, budući da 72 odsto rezervi drži u zlatu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *