Kina spasava Janukoviča

Kina spasava Janukoviča

5 decembra 2013

ukr kina spaUkrajini stižu krediti iz Pekinga, Moskva već učinila ekonomske ustupke. Kada je došlo do glasanja u parlamentu, komunisti prevarili opoziciju.

U dramatičnoj ukrajinskoj situaciji, predsednik Viktor Janukovič „pojas za spasavanje“ potražio je u dalekoj Kini, a u sredu je u Moskvu poletela delegacija na pregovore sa prvim susedima, tačnije sa premijerom Dmitrijem Medvedevom.

Interesantno je da lideri opozicije koja protestuje u Kijevu i gradovima zapadne Ukrajine, u utorak nisu verovali da je Janukovič odleteo u Kinu već su mislili da se skriva od demonstranata. Ubedila ih je tek TV slika.

Šta Janukovič u ovoj teškoj, ne samo političkoj već i ekonomskoj, situaciji očekuje od Pekinga?Jesenas su predstavnici dve zemlje počeli pregovore o tome da Kina odobri kredit od 12 milijardi dolara Ukrajini. Koliko je to sada značajno za Kijev neka posluži podatak eksperata Dojče banke koji tvrde da su zbog krize, devizne rezerve Ukrajine pale na samo 20 milijardi dolara.
„Poseta Kini za Janukoviča ima i politički a ne samo ekonomski karakter. On želi da pokaže da vodi „mnogovektornu politiku“, da se ne vezuje samo za jednu stranu“, kaže Vadim Karasjov, direktor ukrajinskog Instituta globalne strategije.

U sredu popodne je ruski premijer Medvedev u Podmoskovlju razgovarao sa ukrajinskom delegacijom i kazao da u Moskvi prate šta se zbiva u Kijevu, ali smatraju da je to unutrašnja stvar Ukrajine. Rečeno je i da će „Gasprom“ prolongirati Ukrajini plaćanje gasa za četvrti kvartal ove godine, što je „dobitak“ za Kijev od oko milijardu i 700 miliona dolara.

Premijer Ukrajine Nikolaj Azarov tvrdi da vlast kontroliše situaciju u zemlji i da je povod za demonstracije““potrošen“. Sada je, po procenama policije, ostalo oko sedam hiljada demonstranata.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *