Pentagon optužuje Kinu da špijunira vladu SAD

Pentagon optužuje Kinu da špijunira vladu SAD

7 maja 2013

An-aerial-view-of-the-Pen-006Pentagon je optužio Kinu da vodi kampanju sajber spijunaže kako bi prikupila informacije o programu odbrane američke vlade, što Peking odbacuje.

„Kina koristi kapacitete svoje informatičke mreže kako bi prikupila podatke iz sektora podrške programima nacionalne odbrane u SAD, u domenima diplomatije, ekonomije i industrije“, navodi se u novom izveštaju Pentagona koji je predstavljen Kongresu.

U dokumentu se navodi da su kineski hakeri pokušali više puta tokom 2012. da pristupe mreži američke vlade, kako bi Peking imao bolje podatke o vojnim kapacitetima i političkim odlukama u SAD.

Izveštaj Pentagona je do sada najdirektnija optužba SAD za kineske sajber napade na američku vladu i američke kompanije.

Kineska vojska je međutim danas odbacila tvdnje američkih vojnih vlasti, uz ocenu da su „neodgovorne i da štete međusobnom poverenju“.

Kako je javila Sinhua, zvaničnik kineske vojske Vang Sindjun rekao je da kineska vlada, kao ni oružane snage, nikada nisu odobrile sajber napade na američke ciljeve.

Peking ističe da bi i Kina i SAD trebalo da izgrade poverenje i da uspostave mehanizme borbe protiv sajber kriminala

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *