KINA STALA UZ RUSIJU: Rublja polako jača

KINA STALA UZ RUSIJU: Rublja polako jača

23 decembra 2014

Rublja-novac-e1418681396371-600x362Rublja je nakon najave Kine da je spremna da pruži Rusiji pomoć ako bude neophodno znatno ubrzala rast i dostigla nivo s početka decembra.

Na rast ruske valute u drugom delu trgovanja u ponedeljak uticao je i korektivni skok cena nafte, period plaćanja poreza u zemlji i podrška regulatornih organa, prenosi Tas.

Rublja je sredinom trgovanja porasla prema dolaru za 3,8 rubalja i dostigla vrednost od 54,75 rubalja za dolar. Prema evru je ojačala za 5,21 rublju do vrednosti od 67,25 rubalja za evro.

Analitičari, međutim, ukazuju da povećanje može da bude samo kratkoročno, a da su srednjeročne perspektive rublje i dalje prilično negativne.

Nakon što je Centralna banka Rusije pooštrila kreditno-monetarnu politiku i donela niz mera za podršku stabilnosti ruskog finansijskog sektora u uslovima nestabilnosti deviznog tržišta, učesnici finansijskog tržišta na kratko su odahnuli.

Sve preduzete akcije regulatornog organa imaju dve strane medalje i ako su uspele kratkoročno da suzbiju paniku, srednjoročne perspektive privrede i kursa nacionalne valute su se pogoršale, smatra stručnjak Aj ti investa Vasilij Olejnjik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *