Кина тестирала најопасније нуклеарно оружје свих времена

Kina testirala najopasnije nuklearno oružje svih vremena

26 avgusta 2015

don-feng-projektil-640x391Početkom meseca, Bil Gerc je izveštavao o tome da je Kina sprovela četvrtu probu svog interkontinentalnog balističkog projektila DF-41.

„Pentagon smatra DF-41, koji ima domet između 10.200 i 11.200 km, najmoćnijim nuklearnim projektilom koji Peking poseduje, a koji je trenutno u fazi razvoja“, pisao je Gerc.

On je zatim naveo da je Kina i u protekle tri godine testirala DF-41, što ukazuje na to da je projektil u završnoj fazi razvoja. On je dodao da je Kina u poslednjem testu uspela da ispali dve nezavisne bojeve glave, što potvrđuje da će DF-41 posedovati MIRV tehnologiju.

Pročitajte još:

AMERIKA I JUŽNA KOREJA DRHTE: Kina poslala vojsku u Severnu Koreju!

MIROSLAV LAZANSKI: Kina je „bacila rukavicu u lice“ Amerikancima!

MIRV projektili mogu nositi tovar od nekoliko nuklearnih bojevih glava koje se mogu usmeravati na različite mete. Oni naročito destabilizujuće deluju po neprijatelja, jer već pri prvom iznenadnom pogotku unišavaju oružje neprijatelja.

Pored toga što ih antibalistički sistemi teže mogu pogoditi, MIRV projektili mogu eliminisati nekoliko neprijateljskih nuklearnih oružja istovremeno. Stoga bi u teoriji samo mali broj raketnih snaga bio dovoljan da se spreči kontranapad.

Takođe, MIRV projektili se mogu koristiti tako da dva projektila gađaju jednu metu, što povećava šansu uništenja.

Drugim rečima, MIRV projektili su veoma opasan nuklearni arsenal. Ukoliko Kina uspe da razvije MIRV oružja, Indija će verovatno povećati svoj nuklearni arsenal kako bi sprečila Kinu da je u potpunosti uništi.

Takav razvoj događaja u Delhiju bi uznemirio indo-pakistansku nuklearnu ravnotežu zbog čega bi i Islamabad morao da odreaguje. Ovakav potez bi takođe narušio i stratešku ravnotežu sa Rusijom, pošto će MIRV oružje biti jače od svega što Rusija poseduje u svom nuklearnom arsenalu.

Američke obaveštajne službe smatraju da će DF-41 moći da nosi na sebi 10 nuklearnih bojevih glava, što znači da će Kina verovatno povećati svoj nuklearni arsenal. Kina i Indija su do sada održavale relativno nizak nivo nuklearnog naoružanja u odnosu na Rusiju i SAD.

Međutim, ako se razvije MIRV tehnologija, ova činjenica bi mogla da se promeni, a DF-41 će postati najopasnije nuklearno oružje u arsenalu Kine.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Stefan says:

    Kakve retardirane vijesti, SAD i Rusija odavno imaju projektile sa MIRV tehnologijom. Izguglajte malo. Ima cak i na Vikipediji lista zemalja sa MIRV tehnologijom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *