КИНА УЛАЗИ У РАТ ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Кинески носач авиона пред Сиријом!

КИНА УЛАЗИ У РАТ ПРОТИВ ИСЛАМСКЕ ДРЖАВЕ: Кинески носач авиона пред Сиријом!

28 септембра 2015

F201211261336457665251702Нагађања како је Кина одлучила да се активно укључи у збивања у Сирији добила су и своју потврду када је у сиријску луку Тартус, где се налази и руска поморска база, упловио кинески носач авиона.

С још једним кинеским ракетним чамцем који му се налази у пратњи, носач представља језгро кинеске борбене експедиције која би следећих дана требало да почне с борбеним деловањима против ИСИЛ-а.

Уз ИСИЛ с једне стране и западну коалицију предвођену Сједињеним Америчким Државама с друге стране, сада се на сиријском бојишту ствара нова, велика “источна коалиција” која обухвата Русију, Кину, Сирију, Ирак и Иран, што ће увелико променити снаге и односе на бојишту.

Прочитајте још:

КИНА ОДЛУЧИЛА: Кинеска војска улази у Сирију и придружује се Русима

РУСИ ОКУПИЛИ САВЕЗНИКЕ: Русија, Кина и Иран уништавају Исламску државу

Према изворима из западних обавештајних служби, у Сирију ускоро долази и додатна ескадрила ловаца Ј-15 од којих ће део полетати с носача, док ће остали бити смештени у руској војној бази недалеко од Латакије. Очито је како се Кина спрема за дуготрајан боравак у Сирији јер Пекинг планира и размештање борбених хеликоптера З-18 те контингента од најмање 1000 кинеских маринаца који ће се, заједно с руским и иранским војницима, борити у копненим операцијама против ИСИЛ-а у Сирији.

Руски председник Владимир Путин као неформални вођа и кључна особа овог новоствореног војног савеза разговараће ових дана с Бараком Обамом о могућој сарадњи на терену и координирању акција, али ти разговори неће нимало бити једноставни.

Иако и западна и источна коалиција имају исти циљ, уништење исламског калифата и разбијање исламистичких снага у Сирији и Ираку, гледишта Истока и Запада о будућности Сирије након рата потпуно су друкчија. Русија као легитимну власт у Сирији види само и искључиво свог савезника Башара ал Асада, док Запад подржава секуларне побуњеничке снаге и Слободну сиријску војску која је у последњих годину дана потпуно неприметна на терену.

Улазак Кине у војни савез јасан је знак како Пекинг пажљиво гради свој геополитички статус претварајући се у глобалну војну велесилу.

Лука Тартус није случајно изабрана за базу кинеском носачу авиона – у овом се граду у јужној Сирији још од седамдесетих година налази руска поморска база са свом потребном инфраструктуром за опремање великих војних систава какав је носач. Ипак, упркос свим проценама обавештајних служби и најавама допреме нових ударних група, стварна улога кинеског ангажмана на сиријској бојишници није још потпуно јасна. Наиме, реч је о војној операцији на другом крају света, с чим Пекинг нема никаквог искуства, а што је изузетно логистички и организацијски сложено. Поготово када се зна да је Кина, у војном смислу, “на отворено море” изашла тек пре неколико година преуредивши половни носач авиона купљен у Украјини.

У следећих неколико недеља показаће се колико дубоко ће Кина загазити у сиријско бојиште, али је јасно да као чланица источне коалиције засигурно доприноси напорима Москве, Техерана и Дамаска у разбијању исламиста, не само војно већ и политички.

KOMENTARI2 коментара

  1. mladen says:

    Ovde su napisane dve suprotne dijametralno teze,jedna je koalicija Rusija,Kina,SirijaiIrak i Iran,druga je SAD,Turska Francuska ,ali na terenu je jedna istinska koalicija koju predvodi Rusija,a americka koalicija naoruzava teroriste Isila i Rusi im neveruju jel su najpodmukliji narod na planeti

  2. darko says:

    MLADENE KRAJ JE TOJ KOALICIJI KOJU PODRZAVA NATO PRVO KINA RUSIJA IRAN IMA KVALITET ORUZJE BOLJI SIGURNO .RUSK O ORUZJE JE NEPRAZIDENO U SVETU OVE HULJE CE IZ VAZDUHA UNISTITI KOALICIJA IRAN -RUSIJA -KINA.OMOGUCIT CE IRACKOJ ARMIJI DA ZETVORE GRANICU S SADUSIJSKOM ARABIJOM I TURSKOM ODAKLE I DOLAZI ISIL.U IRAKU SU ONI NA CISTOM PROSTORU U SIRIJ I IH I NEMA OSIM POGRANICNI GRAD KOBANE GDE CE SAD KVALITETNIM ORUZJEM UCVRSITI GRANICA S TUSKOM. NATO NE MOZE DUGO RATOVATI PROTIV RUSIJE -KINE I IRANA I SIRIJE JER NAPROSTO ZA TO NEMA SREDSTAVA.KAKO SU PLANIRALI NE MOGU ONI VODITI DUGI RAT 20 GODISNJI JER BI OVA KOALICIJA UNISTILA SAV OKLOP ILI VELIKI DEO TURSKE VOJSKE I SAUDIJSKE VOJSKE. ODKB ISTOCN INECE DATI SIRIJU NATO PAKTU NIKAD NITI IRAK.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u