КИНА УЛАЗИ У СИРИЈУ: Претвориће је у стратешку територију! ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА

КИНА УЛАЗИ У СИРИЈУ: Претвориће је у стратешку територију! ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА

25 октобра 2018

Приближавањеи краја рата у Сирији је већ почео да привлачи инвеститоре за реконструкцију земље и рехабилитацију и запошљавање милиона људи.

Иако ни једна земља не може самостално вратити Сирију на прави пут, неће економска улагања сваке земље у Сирију имати значајне стратешке импликације као улагања Кине, јер Кина неће само играти улогу у реконструкцији, већ ће Сирију претворити у стратешку територију тако што ће је повезати са својом Иницијативом Појас и пут.Кина је већ изразила дубоку заинтересованост за изградњу морске луке у Тартусу, која ће служити стратешким интересима Кине, служећи за директно успостављање морске линије комуникација преко Гвадара у Пакистану и Тартусу у Сирији.

Кина је, стога, потпуно пажљива у ономе што може да уради у Сирији у послератном сценарију и томе како она инфраструктурне потребе Сирије може претворити у стратешку прилику за себе.

На недавно завршеном 60. међународном сајму трговине у Дамаску, Кина се изјаснила да не само да за циљ има реконструкцију Сирије, већ и да инвестира у такве подухвате који би директно допринели изградњи сиријске економије.

Планови Кине укључују фабрике челика, као и постројења за производњу аутомобила у покрајини Хомс, што значи да ће Кина радити много више од пуке послератне реконструкције.

Око 200 кинеских компанија је било присутно на овом сајму, а неке од њих су склопиле уговоре са неким сиријским компанијама као што је Mallouk & Co за започињање производње кинеских брендова аутомобила у Сирији. Чињеница да је већина присутних комапнија била у државном власништву јасно ставља до знања да је кинеска влада већ покренула свој сиријски пројекат и да има за циљ да још прошири.

Чак и пре одржавања овог трговинског сајма, Кина је изнела своје намере путем писма које је написао кинески амбасадор у Сирији. Писмо је јасно ставило до знања како Кина има за циљ да повеже Сирију са БРИ путем постављања обимне железничке мреже и других финансијских и инфраструктурних пројеката. Како ће се то тачно догодити, то тек треба да се види, али оно што до сада знамо је да кинески планови укључују већу територијалну повезаност других региона кроз Сирију.

Сходно томе, иако је Кина заинтересована за луку Тартус, алтернативна опција за Кину, која се такође разматра, јесте изградња морске луке у либанском граду Триполи и да се та лука користи, путем железничке мреже која повезује Либан и Сирију, за изградњу нове географије трговине и испоручивање њихове робе и материјала у и из Сирије.

Поред тога, Кинези су такође изразили интересовање за изградњу железничке мреже која повезује Иран, Турску и Сирију. Са Пакистаном и Ираном који имају директну територијалну границу, и са Кином која већ има дубоко економско присуство у Пакистану, ова железничка мрежа би омогућила Кини да изгради директну територијалну везу са Сиријом.

Још један важан аспект сарадње који је поменут у амбасадоровом писму је случано безбедносна сарадња, тј. сарадња војске са војском, обезбеђивање наоружања и оружаних система и обука сиријских војних снага.

Сарадња у погледу безбедности служи интересима Кине на два начина. Прво, са Кином која је спремна да уложи велике инвестиције у Сирију, идеално би било да види Сирију која је довољно безбедна за ову инвестицију; стога, паралелна безбедносна сарадња. Друго, проширујући војну сарадњу, Кина би желела да се увери да и даље има директну реч у безбедносним питањима земље да би боље пазила на своје економске интересе.

А у писму које је написао кинески амбасадор, јасан нагласак на проширењу области борбе против тероризма нам говори много тога о томе шта ће се догодити у будућности у смислу директне војне сарадње. Ово је једна специфична област у којој Кинези имају дубок интерес због пријављеног присуства кинеских милитаната у Сирији.

Поврх свега тога је чињеница да Кина има жељну сиријску елиту која чека да започне своје амбициозне пројекте. Сирија жељно гледа ка Кини у погледу ових пројеката, не само зато што ови пројекти служе реконструкцији Сирије и помоћи ће јој у побољшању осиромашеног економског стања, већ и због тога што ће све веће кинеске инвестиције и присуство Кине допринети међународном легитимитету сиријског режима.

Тако, иако ће кинеско присуство додатно закомпликовати ствари за САД и њихове савезнике, то ће директно помоћи сиријском режиму да избегне економски колапс убрзо након рата и накнадни притисак унутар и изван Сирије.

Али изгледа да кинески интереси надмашују сиријске у смислу величине и геополитичког потенцијала. За Кину, снажно присуство у Сирији и сиријска директна територијална веза са копном Кине преко Турске, Ирана и Пакистана би омогућило Кини да постане врло јединствен геополитички играч на Блиском истоку, дајући јој предност над другим играчима и тиме размештајући многе старе играче.

(аутор: Салман Рафи Шеик / Вебтрибуне)

KOMENTARI6 коментара

 1. Pero says:

  Kad pocinje proizvodnja letecih automobila? Bice to ostra konkurencija Srbiji ...

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kina je vojnicki slaba da bi predstavljala silu van svoji granica.Vjerovatno Rusi pokusavaju Kineze nacerati da se upetljaju u Sirijski rat. Da bi Rusi ekonomski tako sto lakse podnjeli taj rat.Realno Sirija nije nika Kineska interesna zona niti Kinezima tamo ista interesantno ima.Mislim da Kinezi ipak njesu toliko manjiti da prihvate taku vrstu Ruske navlakuse.

   • raikkonen says:

    alooo knin .. ne lupetaj, ti znash kolika je vojna moc kine i koji su njeni interesi,tebi ce da kuzu,, ti koji neznas ni sta si i odakle si, aj ne lupetaj vishe !!

    • SLAVKO-KNIN says:

     Eli moram biti vojni strucnjak da bi svatijo i zna da je Kina ki Ljemacka vojni patuljak? Aj mi kazi sta to Kinezi imaju od oruzja?Sve sta imaju to su kopije pocev od metaka po do avijona.Pa pogledaj sta Kinezi rade.Obilaze Svjetske sajmove oruzja dje slikaju to oruzje.A onda to u Kini kopiraju.Recimo avijone kopiraju tako sto kupe Ruske motore od miga 29 a onda iskopiraju sasiju od Americkog F16 ili F35.I to sastave i eto ubace ute sasije te Ruske motore i to im je njev avijon.Evo ja te pitam sta Kinezi imaju autenticno Kinesko od svoje sopstvene vojne industrije a da nije kopija????Tako da potpuno sam u pravu kad velim da su Kinezi vojno slabi.Inace Amerikanci bi nji razbili kad bi stvarno doslo do nakog rata.Razbili bi nji i Japanci samo da Amerikanci naoruzaju Japance.Japanci bi ih sacerali u more bez problema.Neznas ti kaka su sila Japanci po svim parametrima.

  • raikkonen says:

   ako se sprdash sa kinom onda si u krivo, oni ce leeti tim airatomobilima u to nema sumnje a ako se sprdash sa vucicem onda si totalno u pravo..

 2. Jovo Veselinovic says:

  i vucic je ppostiva asada i celovitost sirije oceli vucic i dacic dobiti posao u siriji da srbi zarade jer srbija cuvena po znanju za gradevinu i izgradnju nebodera i stanova

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u