КИНА УЛАЗИ У СИРИЈУ: Претвориће је у стратешку територију! ЕВО ШТА СЕ КРИЈЕ ИЗА СВЕГА

KINA ULAZI U SIRIJU: Pretvoriće je u stratešku teritoriju! EVO ŠTA SE KRIJE IZA SVEGA

25 oktobra 2018

Približavanjei kraja rata u Siriji je već počeo da privlači investitore za rekonstrukciju zemlje i rehabilitaciju i zapošljavanje miliona ljudi.

Iako ni jedna zemlja ne može samostalno vratiti Siriju na pravi put, neće ekonomska ulaganja svake zemlje u Siriju imati značajne strateške implikacije kao ulaganja Kine, jer Kina neće samo igrati ulogu u rekonstrukciji, već će Siriju pretvoriti u stratešku teritoriju tako što će je povezati sa svojom Inicijativom Pojas i put.Kina je već izrazila duboku zainteresovanost za izgradnju morske luke u Tartusu, koja će služiti strateškim interesima Kine, služeći za direktno uspostavljanje morske linije komunikacija preko Gvadara u Pakistanu i Tartusu u Siriji.

Kina je, stoga, potpuno pažljiva u onome što može da uradi u Siriji u posleratnom scenariju i tome kako ona infrastrukturne potrebe Sirije može pretvoriti u stratešku priliku za sebe.

Na nedavno završenom 60. međunarodnom sajmu trgovine u Damasku, Kina se izjasnila da ne samo da za cilj ima rekonstrukciju Sirije, već i da investira u takve poduhvate koji bi direktno doprineli izgradnji sirijske ekonomije.

Planovi Kine uključuju fabrike čelika, kao i postrojenja za proizvodnju automobila u pokrajini Homs, što znači da će Kina raditi mnogo više od puke posleratne rekonstrukcije.

Oko 200 kineskih kompanija je bilo prisutno na ovom sajmu, a neke od njih su sklopile ugovore sa nekim sirijskim kompanijama kao što je Mallouk & Co za započinjanje proizvodnje kineskih brendova automobila u Siriji. Činjenica da je većina prisutnih komapnija bila u državnom vlasništvu jasno stavlja do znanja da je kineska vlada već pokrenula svoj sirijski projekat i da ima za cilj da još proširi.

Čak i pre održavanja ovog trgovinskog sajma, Kina je iznela svoje namere putem pisma koje je napisao kineski ambasador u Siriji. Pismo je jasno stavilo do znanja kako Kina ima za cilj da poveže Siriju sa BRI putem postavljanja obimne železničke mreže i drugih finansijskih i infrastrukturnih projekata. Kako će se to tačno dogoditi, to tek treba da se vidi, ali ono što do sada znamo je da kineski planovi uključuju veću teritorijalnu povezanost drugih regiona kroz Siriju.

Shodno tome, iako je Kina zainteresovana za luku Tartus, alternativna opcija za Kinu, koja se takođe razmatra, jeste izgradnja morske luke u libanskom gradu Tripoli i da se ta luka koristi, putem železničke mreže koja povezuje Liban i Siriju, za izgradnju nove geografije trgovine i isporučivanje njihove robe i materijala u i iz Sirije.

Pored toga, Kinezi su takođe izrazili interesovanje za izgradnju železničke mreže koja povezuje Iran, Tursku i Siriju. Sa Pakistanom i Iranom koji imaju direktnu teritorijalnu granicu, i sa Kinom koja već ima duboko ekonomsko prisustvo u Pakistanu, ova železnička mreža bi omogućila Kini da izgradi direktnu teritorijalnu vezu sa Sirijom.

Još jedan važan aspekt saradnje koji je pomenut u ambasadorovom pismu je slučano bezbednosna saradnja, tj. saradnja vojske sa vojskom, obezbeđivanje naoružanja i oružanih sistema i obuka sirijskih vojnih snaga.

Saradnja u pogledu bezbednosti služi interesima Kine na dva načina. Prvo, sa Kinom koja je spremna da uloži velike investicije u Siriju, idealno bi bilo da vidi Siriju koja je dovoljno bezbedna za ovu investiciju; stoga, paralelna bezbednosna saradnja. Drugo, proširujući vojnu saradnju, Kina bi želela da se uveri da i dalje ima direktnu reč u bezbednosnim pitanjima zemlje da bi bolje pazila na svoje ekonomske interese.

A u pismu koje je napisao kineski ambasador, jasan naglasak na proširenju oblasti borbe protiv terorizma nam govori mnogo toga o tome šta će se dogoditi u budućnosti u smislu direktne vojne saradnje. Ovo je jedna specifična oblast u kojoj Kinezi imaju dubok interes zbog prijavljenog prisustva kineskih militanata u Siriji.

Povrh svega toga je činjenica da Kina ima željnu sirijsku elitu koja čeka da započne svoje ambiciozne projekte. Sirija željno gleda ka Kini u pogledu ovih projekata, ne samo zato što ovi projekti služe rekonstrukciji Sirije i pomoći će joj u poboljšanju osiromašenog ekonomskog stanja, već i zbog toga što će sve veće kineske investicije i prisustvo Kine doprineti međunarodnom legitimitetu sirijskog režima.

Tako, iako će kinesko prisustvo dodatno zakomplikovati stvari za SAD i njihove saveznike, to će direktno pomoći sirijskom režimu da izbegne ekonomski kolaps ubrzo nakon rata i naknadni pritisak unutar i izvan Sirije.

Ali izgleda da kineski interesi nadmašuju sirijske u smislu veličine i geopolitičkog potencijala. Za Kinu, snažno prisustvo u Siriji i sirijska direktna teritorijalna veza sa kopnom Kine preko Turske, Irana i Pakistana bi omogućilo Kini da postane vrlo jedinstven geopolitički igrač na Bliskom istoku, dajući joj prednost nad drugim igračima i time razmeštajući mnoge stare igrače.

(autor: Salman Rafi Šeik / Vebtribune)

KOMENTARI6 komentara

 1. Pero says:

  Kad pocinje proizvodnja letecih automobila? Bice to ostra konkurencija Srbiji ...

  • SLAVKO-KNIN says:

   Kina je vojnicki slaba da bi predstavljala silu van svoji granica.Vjerovatno Rusi pokusavaju Kineze nacerati da se upetljaju u Sirijski rat. Da bi Rusi ekonomski tako sto lakse podnjeli taj rat.Realno Sirija nije nika Kineska interesna zona niti Kinezima tamo ista interesantno ima.Mislim da Kinezi ipak njesu toliko manjiti da prihvate taku vrstu Ruske navlakuse.

   • raikkonen says:

    alooo knin .. ne lupetaj, ti znash kolika je vojna moc kine i koji su njeni interesi,tebi ce da kuzu,, ti koji neznas ni sta si i odakle si, aj ne lupetaj vishe !!

    • SLAVKO-KNIN says:

     Eli moram biti vojni strucnjak da bi svatijo i zna da je Kina ki Ljemacka vojni patuljak? Aj mi kazi sta to Kinezi imaju od oruzja?Sve sta imaju to su kopije pocev od metaka po do avijona.Pa pogledaj sta Kinezi rade.Obilaze Svjetske sajmove oruzja dje slikaju to oruzje.A onda to u Kini kopiraju.Recimo avijone kopiraju tako sto kupe Ruske motore od miga 29 a onda iskopiraju sasiju od Americkog F16 ili F35.I to sastave i eto ubace ute sasije te Ruske motore i to im je njev avijon.Evo ja te pitam sta Kinezi imaju autenticno Kinesko od svoje sopstvene vojne industrije a da nije kopija????Tako da potpuno sam u pravu kad velim da su Kinezi vojno slabi.Inace Amerikanci bi nji razbili kad bi stvarno doslo do nakog rata.Razbili bi nji i Japanci samo da Amerikanci naoruzaju Japance.Japanci bi ih sacerali u more bez problema.Neznas ti kaka su sila Japanci po svim parametrima.

  • raikkonen says:

   ako se sprdash sa kinom onda si u krivo, oni ce leeti tim airatomobilima u to nema sumnje a ako se sprdash sa vucicem onda si totalno u pravo..

 2. Jovo Veselinovic says:

  i vucic je ppostiva asada i celovitost sirije oceli vucic i dacic dobiti posao u siriji da srbi zarade jer srbija cuvena po znanju za gradevinu i izgradnju nebodera i stanova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *