КИНА УНЕЛА НЕМИР У НАТО: Од једне ствари Алијанса посебно страхује, немају никакво решење!

KINA UNELA NEMIR U NATO: Od jedne stvari Alijansa posebno strahuje, nemaju nikakvo rešenje!

29 marta 2021

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali da je zabrinut zbog velikog ulaganja Pekinga u vojnu opremu.– Severnoatlantska alijansa ne smatra Kinu za neprijatelja, ali naravno da će uspon te zemlje imati direktnu posledicu po našu bezbednost. Kina mnogo ulaže u vojnu opremu, uključujući projektile koji mogu da nose nuklearne bojeve glave – rekao je Stoltenberg.

On kaže da Kina nema zajedničke vrednosti kao zapadne zemlje jer se to vidi po načinu rešavanja demokratskih protesta u Hong Kongu, postupanju prema manjinskim Ugurima.

Početkom meseca Stoltenberg je pozvao SAD i EU da rade na obnovi njihovog saveza ukoliko žele reše problem „nasilništva“ Kine prema drugim zemljama.

On je ponašanje Kine opisao kao „narušavanje vladavine zakona i pozdravio je jasnu posvećenost američkog predsjednika Džozefa Bajdena obnovi savezništava i jačanju NATO“.

Stoltenberg ističe da Evropa i SAD nisu dovoljno veliki kad su odvojeni, ali da zajedno Brisel i Vašington predstavljaju 50 odsto svjetskog BDP i 50 odsto vojnog tržišta svijeta.

Generalni sekretar NATO je dodao da, ukoliko postoji zabinutost od uspona Kine, njene vojne i ekonomske moći, onda je još važnije da budu zajedno Evropa i Sjeverna Amerika u NATO.

(Srna)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad 5 says:

    usrali su se od kine,a još više od rusije

  2. Petar says:

    Olos iz severnoatlantske alijanse ima obraza da kritikuje kinesko "nasilnistvo" posto su oni inace pravdoljubivi......

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *