КИНА УПОЗОРИЛА НАТО: Одржали им час географије

KINA UPOZORILA NATO: Održali im čas geografije

24 novembra 2022

Kina je danas pozvala NATO da „ne izlazi iz svojih geografskih parametara“, dodajući da se Severnoatlantska alijansa „širi od kraja Hladnog rata“.

– Kao regionalna organizacija, NATO treba da ostane u okviru svojih geografskih parametara i ne treba da pokušava da nametne pravila koja mu odgovaraju ili da pokušava da proširi ili čak pređe određene granice – rekao je na konferenciji za novinare Džao Liđijan, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.On je optužio NATO da „povećava broj intervencija u nizu civilnih domena, uključujući klimatske promene, infrastrukturu, tehnološke inovacije, lance snabdevanja, zdravstvo i energiju“.

– NATO je prekoračio svoju klauzulu o kolektivnoj odbrani u domene interneta i svemira, čime bi trebalo da se bave UN i specijalizovane međunarodne institucije – dodao je kineski zvaničnik.

Kinezi su reagovali na izjavu generalnog sekretara NATO-a

Kinesko ministarstvo je tako odgovorilo na izjavu generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je u ponedeljak u Španiji rekao da „saveznici diverzifikuju snabdevanje“ i dodao da je to „dobro za njihovu bezbednost“.

– Otpornost i zaštita naših društava i infrastrukture su sada veoma visoko na agendi NATO-a – rekao je Stoltenberg, misleći na novi strateški koncept NATO-a, koji je predstavljen na samitu Alijanse ranije ove godine u Madridu.

– Naš trenutni strateški koncept se bavi izazovima koje Kina postavlja za našu bezbednost, naše vrednosti i interese. Dio toga je svest o tome koliko se Kina približava i pokušava da kontroliše kritične delove naših društava – rekao je Stoltenberg.

Kinesko upozorenje

Ali Kina je danas rekla da je „razvoj globalnog industrijskog lanca snabdevanja rezultat ne samo zakona tržišta već i poslovnih odluka“.

– Kina je poslednjih godina razvila zdravu saradnju, zasnovanu na principima ravnopravnosti, u relevantnim oblastima i sa kompanijama i državama iz različitih regiona, uključujući članice NATO-a, što je bilo obostrano korisno. Uvođenje ideoloških razlika u ekonomsku i trgovinsku saradnju i povlačenje linija razgraničenja zasnovanih na vrednostima nije u interesu međunarodne zajednice i moglo bi biti kontraproduktivno – rekao je Džao.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *