КИНА УПОЗОРИЛА НАТО: Одржали им час географије

КИНА УПОЗОРИЛА НАТО: Одржали им час географије

24 новембра 2022

Кина је данас позвала НАТО да „не излази из својих географских параметара“, додајући да се Северноатлантска алијанса „шири од краја Хладног рата“.

– Као регионална организација, НАТО треба да остане у оквиру својих географских параметара и не треба да покушава да наметне правила која му одговарају или да покушава да прошири или чак пређе одређене границе – рекао је на конференцији за новинаре Џао Лиђијан, портпарол кинеског министарства спољних послова.Он је оптужио НАТО да „повећава број интервенција у низу цивилних домена, укључујући климатске промене, инфраструктуру, технолошке иновације, ланце снабдевања, здравство и енергију“.

– НАТО је прекорачио своју клаузулу о колективној одбрани у домене интернета и свемира, чиме би требало да се баве УН и специјализоване међународне институције – додао је кинески званичник.

Кинези су реаговали на изјаву генералног секретара НАТО-а

Кинеско министарство је тако одговорило на изјаву генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, који је у понедељак у Шпанији рекао да „савезници диверзификују снабдевање“ и додао да је то „добро за њихову безбедност“.

– Отпорност и заштита наших друштава и инфраструктуре су сада веома високо на агенди НАТО-а – рекао је Столтенберг, мислећи на нови стратешки концепт НАТО-а, који је представљен на самиту Алијансе раније ове године у Мадриду.

– Наш тренутни стратешки концепт се бави изазовима које Кина поставља за нашу безбедност, наше вредности и интересе. Дио тога је свест о томе колико се Кина приближава и покушава да контролише критичне делове наших друштава – рекао је Столтенберг.

Кинеско упозорење

Али Кина је данас рекла да је „развој глобалног индустријског ланца снабдевања резултат не само закона тржишта већ и пословних одлука“.

– Кина је последњих година развила здраву сарадњу, засновану на принципима равноправности, у релевантним областима и са компанијама и државама из различитих региона, укључујући чланице НАТО-а, што је било обострано корисно. Увођење идеолошких разлика у економску и трговинску сарадњу и повлачење линија разграничења заснованих на вредностима није у интересу међународне заједнице и могло би бити контрапродуктивно – рекао је Џао.

(Б92)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u