КИНА УПОЗОРИЛА: „Помно пратимо, пазите шта радите!“

КИНА УПОЗОРИЛА: „Помно пратимо, пазите шта радите!“

22 октобра 2021

Kина је упозорила Словачку и Чешку Републику да нико не би требало да гаји илузије о „неопходним мерама“ које ће Kина предузети да одбрани свој суверенитет.Разлог је посета министра спољних послова Тајвана обема земљама следеће недеље.

Kина, која сматра Тајван својом територијом, увек је љута због посета високих тајванских званичника другим земљама, гледајући то као прикривену подршку тврдњама да је острво независна земља, пише Ројтерс.

Тајвански министар спољних послова Џозеф Ву посетиће Словачку и Чешку следеће недеље, а у Прагу ће се састати са председником Горњег дома чешког парламента Милошем Вистрчилом и градоначелником Прага Зденеком Хрибом.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је да ће Kина помно пратити Вуову посету

На питање да ли ће Kина предузети кораке против Чешке и Словачке, он је рекао да ће Kина „предузети одговарајуће и неопхопдне мере за чврсту одбрану националног суверенитета и територијалног интегритета и да нико не би требало да има илузије о томе“.

Тајван нема дипломатске везе ни са једном европском државом, осим с Ватиканом.

Због притиска Kине многе земље не желе да угосте високе тајванске министре, иако је Ву посетио Данску 2019. године како би говорио на Самиту демократије у Kоперхагену.

Kина је појачала војни и дипломатски притисак на Тајван како би га приморала да прихвати њен суверенитет, али Тајван сматра да је независна земља која има право да буде третирана као таква на међународном нивоу и да ће се бранити од Kине ако буде била нападнута.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u