КИНА УПУТИЛА ПРЕДЛОГ АМЕРИЦИ

KINA UPUTILA PREDLOG AMERICI

14 jula 2020

ZVANIČNI Vašington poslednjih meseci vrši pritisak na Kinu da se priključi američko-ruskim-pregovorima o smanjivanju ofanzivnog strateškog naoružanja. Drugim rečima: da pristane da smanji sopstveni nuklearni potencijal.

Pritisak se sa protekom vremena pojačavao, pa je Kina optužila SAD da joj prete nuklearnim ratom.Potom je usledio kontrapredlog Pekinga: da Sjedinjene Države smanje svoj nuklearni arsenal do nivoa kineskog!

Pentagon je u junu pozvao na hitne razgovore o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom.

Do pregovora je došlo 22. juna, ali Kina – očekivano – nije došla, a Rusija je otvoreno stavila do znanja američkom pregovaraču /Maršalu Bilingsliju) da nema nameru da povodom razoružanja vrši pritisak na Kinu.

Zato je bivši američki pregovarač Tomas Kantrimen, koji je na čelu Asocijacije za kontrolu oružja, poručio Donaldu Trampu i Majku Pompeu da se manu izjava na račun Kine koje u Pekingu mogu nailaziti samo na „podrugljive podsmehe“.

Ukazao je da je Kina odavno spremna za pregovore o kontroli nuklearnog naoružanja ako su za stolom svih pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, ali da neće pregovore samo sda Rusijom i SAD.

Kantrimen je sa žaljenjem konstatovao:

„Izgleda da niko u Trampovoj administraciji nije spreman da razgovara o mogućnosti smanjenja američkog arsenala do nivoa kineskog“.

Po procenama, Rusija ima 7.300 nuklearnih bombi, SAD – 6.970, Francuska – 300, Kina – 260, a Velika Britanija – 215.

KOMENTARIJedan komentar

  1. test01 says:

    Danas ako nemas IC rakete, drzava i zivot ti ne vredi nista. Vidite sta im radi bata Kim=raketas i nista mu ne mogu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *