КИНА УПУТИЛА ЗАСТРАШУЈУЋЕ УПОЗОРЕЊЕ АМЕРИКАНЦИМА: Ми вежбамо за рат! (ВИДЕО/МАПА)

KINA UPUTILA ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE AMERIKANCIMA: Mi vežbamo za rat! (VIDEO/MAPA)

26 marta 2018

Kinesko ratno vazduhoplovstvo objavilo je danas da je u regione Južnog kineskog mora i Zapadnog Pacifika upućen značajan broj lovačkih i bombarderskih eskadrula, radi provere ratne spremnosti.

Saopštenje Narodnooslobodilačke vojske Kine (NVK) objavljeno je samo jedan dan nakon što su amerikanci započeli iznenadne vežbe pod nazivom „Sloboda navigacije“ u istom području i, prema pisanju kineskih medija, ugrozili teritorijalne vode u Južnom kineskom moru.

Kako se navodi, na većem broju tačaka u kojima postoje potencijalne ratne pretnje, raspoređeni su Bombarderi H-6K, kao i najsavremeniji lovci ruske proizvodnje Su-30MKK i Su-35.

Kao glavna žarišta izdvojeni su Južno kinesko more na jugu i Mijako moreuz, strateški ulaz u Zapadni Pacifik, koji se nalazi uz samu granicu sa japanskim teritorijalnim vodama.

„Vazduhoplovne vežbe su priprema za buduće ratove i konkretna su priprema za borbu“, rekao je Šen Đink, predstavnik kineskog ratnog vazduhoplovstva, preneo je Rojters.

Iako nije otkrio tačno vreme održavanja vojnih vežbi, Đink je podvukao da vazduhoplovne snage ostaju važan deo snaga za kontrolu kriznih situacija, suzbijanje ratnih žarišta i dobijanje bitaka.

(Pravda)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *