КИНА УЗДРМАЛА БАЛКАН: Добре вести за Србију! ШТА СЕ ТО СПРЕМА?

KINA UZDRMALA BALKAN: Dobre vesti za Srbiju! ŠTA SE TO SPREMA?

22 aprila 2019

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom predstojeće posete Kini sa predsednikom Si Đinpingom razgovaraće, između ostalog, i o nabavci šest moćnih dron-bombardera tipa „ving lung“.

Dvojica lidera pregovaraće i o mogućnostima za isporuku PVO sistema FK-3 našoj zemlji (to je kineska verzija ruskog protivraketnog sistema S-300).Već šesti susret

Vučić će ove nedelje u Pekingu od 25. do 27. aprila učestvovati na drugom Forumu „Pojas i put“, na kome će mu biti ukazana posebna čast da među 40 svetskih šefova država i vlada bude jedan od trojice lidera koji će dati završnu reč na skupu.

Takođe, za predsednika Vučića rezervisano je i posebno, počasno mesto tokom svečane večere sa kineskim liderom i ostalim svetskim zvaničnicima.

Šef srpske države u Pekingu će se po šesti put sastati sa Si Đinpingom, a dogovoren je i bilateralni susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Kako je najavljeno, Vučić će s kineskim predsednikom u petak, 26. aprila, razgovarati o učvršćivanju strateške saradnje u tri oblasti od presudnog značaja za Srbiju.

Na prvom mestu su razgovori o podršci Kine spoljnopolitičkim izazovima Srbije i rešavanju kosovskog problema. Zatim će se govoriti o učvršćivanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, energetike i industrije.

Konačno, na kraju će se precizirati i detalji o nastavku vojno-tehničke saradnje. Njeni temelji postavljeni su tokom prethodne Vučićeve posete, septembra 2018. godine.

– Srbija će od Kine nabaviti neke od najsofisticiranijih sistema naoružanja, a očekuje se i značajan transfer vojne tehnologije koja bi znatno unapredila srpsku vojnu industriju.

Reč je o dva sistema borbenih bespilotnih letelica, a svaki se sastoji od po tri drona nove generacije, zemaljske kontrolne stanice i udaljenog video terminala.

To su unapređeni dronovi-bombarderi namenjeni borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Pored toga, razgovaraće se i o nabavci PVO sistema FK-3.

Srbija je dobila uveravanja da ovaj raketni sistem može da dobije po najpovoljnijim mogućim uslovima, koji važe za prijateljske zemlje i saveznike.

Sve ove informacije potvrđuje i Miroslav Lazanski, koji podseća da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Vučića i Sija.

Ne uslovljavaju nas

– Poseta Kini je značajna politički, ekonomski, ali posebno je važan aspekt vojno-tehničke saradnje. Kineski dronovi su mnogo jeftiniji od svih drugih, a imaju odlične reference. Njima ćemo dodatno ojačati našu udarnu borbenu moć. Nude i transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju, što znači da naše bespilotne letelice „Pegaz“ možemo da opremimo njihovom tehnologijom. I ne postavljaju nikakve uslove – ističe Lazanski.

(Srbija Danas)

KOMENTARI14 komentara

 1. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Pa sa tih 6 dron-bombardera satremo celu KROmanjoniju, spalimo ih sve, neće znati ni šta ih je snašlo a posebno od kud.

  • Cetnik says:

   Sada ce moci bolje da izbroji demonstrante i da bombarduje pruge i mostove kada budu dolazili u pasaluk da ulaze u skupstinu.

   • TRIBALIJA says:

    Nadam se da se šališ. Srbski predsednik sedi pored Zmaja, u ovoj turi je Aca. Koji se opravlja od posleduca Poturica, da bi tim sredstvima odbranio deagocenosti naše svete zemlje.. a ti bi da turiš prsluk pa da opet spališ recimo te dronove po naredbi tvojih prsluk gospodara..Aca tteba da napiše natedbu da tužioc Filipovuć poktene ono sto se mora učiniti, čim dronovi se vinu u nebo. Pa kad si već turio prsluče ponesi i metvu, pošto će ima mlogo đubrišta. ŽIVELA SRBIJA

  • uf says:

   Zivim za taj dan. A ako treba i zivot cu dati za to !!!

  • Velika Metla says:

   kroManjonci su NAJMANJI problem! Vidiš da Vatikan stoji iza svega kromanjonstva? Zauzeli su celi pojas jadranskog mora i postavili pokatoličene vatikanoide,milogorce pokatoličene,da budu kao pojas,grudobran,prema ostalom delu sveta,jer je bolje da ginu pokatoličeni nego pravi katolici,Italijani,germani i ostali! A dok ovi debili pokatoličeni budu ginuli,pravi katolici će se stići pripremiti za odbranu! Lično mislim da im od pravoslavaca ne preti nikakva opasnost,nego su se oni obezbedili od drugih,a i za svaki slučaj,a i ne koštaju ih tuđi životi ama baš ništa! U ovakvoj situaciji pravoslavci se mogu samo braniti od vatikana! Kao što se uvek i branio!

   • Fantom iz Notre Dame ;-) says:

    Sve si u pravu i ja jednako razmišljam, potpuno isto mislimo. A KROmanjonci su vatikansko topovsko meso ali oni to ne kapiraju. Na popisu A-U monarhije KROmanjonaca je bilo samo 880.000. Toliko o tome kako KROmanjonci žive kada su u vatikanskoj imperiji; donji poslovi i depopulacija. Sada im se istorija ponavlja, 40% im se smanjilo stanovništvo a u Federboni su na 300.000 staraca, za 15 godina ih nema. Ipak, naš je interes da pokatoličeni i pomuslimanisani patuljci NESTANU sa Balkana da nam ne smetaju, ako treba da ratujemo nek to bude direktno na Talijane,Austrijance, nek osete i oni metak i glad, ovi naši novokomponovani katolici i muslimani nas sapliću i smetaju već 150 godina, to treba da nestane.

 2. teoretičar says:

  Kina još uvek nije nikoga uzdrmala. U celoj svojoj istoriji sve što se drmalo tamo je samo u Kini. Kao prvo, nema nigde ni slovca već dobrih 6 meseci o "pregovorima" Kine i Amerike, odnosno o zahtevima Amerike koje su dve države mitingovale na visokim nivoima zadnjih 6 meseci. Najveći deo uslova Kina je potpisala i ispunila. Nema nikakvih vesti jer su se dogovorili da Amerika ne objavi rezultate "pregovora" i šta je sve Kina potpisala od zahteva Amerike. Verovatno sve, jer nema više ni glasa o tome a ja ni u snu ne mogu da poverujem da bi Ameri odustali i od jednog jedinog zahteva. Dakle, to je prvo. Kina još uvek milostivo i svesrdno radi za Ameriku i prima američke papire kao nadoknadu. Drugo, Kina nema više prava ulaganja u Zapadne države jer je i do sada dovoljno uložila i Zapadnim državama je dovoljno jer im treba drugi vid "saradnje" sa Kinom. Kina može da uloži u zapadne države danas samo ako zamoli Britance i Nemce da im pokloni pare, ali NEMOJTE se zavaravati. Nije to ulaganje koje će Kini doneti prevlast na svetskom tržištu. Kini je dozvoljeno da ulaže u razne Srbije i kada Amerika povuče te dozvole, istog momenta će Kina prestati sa ulaganjima jer bez zapadnog tržišta, ona gubi pola svojih poslova a to je ravno bankrotstvu. Mora da sluša. Neće Kina uložiti ništa više u Srbiju nego Južna Koreja i ima da se klanjamao vrlo brzo kineskim biznismenima. Koj će nam to? Srbija mora da se izbori sa Zapadnim okupatorima i da počne svoju proizvoidnju. Srbija nema više svojih kapaciteta, ali ima kapaciteta da ih ponovo stvori. Sve ostalo je prodaja magle.

 3. E.Lirsch says:

  Putko najverovatnije ne sme da daje oruzje srbiji. Jedino stizu kamioni i avioni pred izbore. Nece ad se "mesa" al podrzava mindzoustog akrepa a njegova pomoc i podrska puca preko grbace srpskog naroda. Teske li JAJARE, majko mila.

  • Milan says:

   Skroz si promašio temu. Manje je verovatno da ćemo mi dobiti od EI i na zapadu minus ili neke sankcije ako uvozimo kinesko oružje i drugu kinesku robu, a ako uvozimo samo ili najviše ruske proizvode i usluge onda ćemo imati problema. Uvozićemo značajnije ruski gas, ali tek kad se Nemačka prva zadovolji sa ruskim gasom. EU jeste izrekla antiruske sankcije i od nas očekuju da ćemo se i mi tome pridružiti kroz usaglašavanje poglavlja o spoljnoj politici, ali ista EU nije uvela antikineske sankcije. SAD se najviše zalaže protiv ruskog prisustva u Srbiji, ali ne usuđuju se da istom takvom snagom zalažu se i protiv kineskog prisustva ovde.

  • Cp6a says:

   Aj jedi taj nacistički sendvič i ne trtljaj mnogo. Da nije Putina, ovi tvoji zapadni nacistički gospodari bi nas sa zemljom ravnali. Ko bi ih sprečio? Zato ne stavljaj ime tog velikog čoveka u ta tvoja pogana usta.

   • Velika Metla says:

    Srba,najmanji će biti problem ako taj komentator ne bude bio u pravu,skoro nikakav problem neće biti,ALI ako bude bio u pravu šta onda? Ja samo vidim da Srbiji ide sve lošije i lošije. Kao i da se pritisci na Srbiju neće završiti pričom i "dobron voljom",jer zapadnjaci našu priču shvataju,a i rusku priču,kao strah i slabost! I nikako drugačije je ne shvataju! Zapad ne poznaje nijednu drugu sili osim motku,da li po tuđim leđima,ili njihovim.! Ja samo znam da se zapad neće smiriti dok ne dobiju po leđima i to propisno! Hoće li ko i kada to uraditi ja ne znam,dati zapadu po njušci,ali znam da je vreme došlo! I znam isto tako da što se duže čeka to će biti više žrtava! Možda je nekome i cilj da bude što više žrtava?

    • Cp6a says:

     Metla, veoma cenim tvoje komentare i zato ti odgovaram, nažalost sa zakašnjenjem. Potpuno se slažem s tobom za "dobijanje po pičci", samo je pitanje da li je vreme. Imam kolegu koji, s obzirom o kakvom se zapadnom zlu radi, ništa rusko ne priznaje osim prženja. Razočarava ga npr. Putinova gradnja Kerčkog mosta, jer kaže, ako je on stvarno Putin, onda ima da se sprži i oslobodi kopno do Krima. Svi bismo takve stvari voleli, ali izgleda da koliko god opadanje zapadne zle imperije istorijski gledano izgleda brzo, ipak u odnosu na dužinu ljudskog života to ne može da bude brže. To zlo još uvek je moćno i Rusi i Kinezi moraju da pažljivo povlače poteze, kako ne bismo svi isparili u nuklearnom ognju, a da toga ne budemo ni svesni. Kad nas je to zlo bombardovalo i ubijalo, bilo je na vrhuncu i nije mu se video kraj. Ja sam mislio da će to da vlada svetom u narednih hiljadu godina. Zato su naši političari pristajali na sve na šta nikako nisu smeli. A evo, za dvadeset godina situacija se puno promenila, a tek će da se menja. Slušao sam pre godinu-dve preko Jutjuba neke ruske mlađane naučnike društvenih nauka, kako pričaju o nama, hrvatima, Rusima. Mi mislimo da Rusi mnoge stvari ovde ne razumeju potpuno. Video sam da sve znaju, i to bolje nego mi. Tako da sam tu miran - Rusi i Kinezi povlače optimalne poteze, da ih što manje košta, da imaju maksimalan učinak, da zlu doakaju, a da planeta ostane moguća za život.

   • Fantom iz Notre Dame ;-) says:

    antiruski bot, ko o čemu on o Putinu.

 4. call555 says:

  Odlično oružje za likvidacije glavoseča tačija i haradinaja, još kad bi neko izdao naređenje...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *