КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ! Спремају се за велику акцију!

KINA UZVRAĆA UDARAC! Spremaju se za veliku akciju!

26 januara 2021

Peking je optužio Vašington da „pokazuje mišiće“ u regionu, nekoliko dana nakon što je američka mornarica poslala ratne brodove predvođene nosačem aviona „Teodor Ruzvelt“ u Južno kinesko more „radi jačanja pomorske bezbednosti“.

Kineska vojska najavila je da će vojne vežbe biti izvedene u Južnom kineskom moru krajem ove nedelje, saopštila je u utorak uprava za pomorsku bezbednost, odbivši da precizira tačan datum i u kom obimu će se izvoditi vežbe.Administracija je, međutim, izdala obaveštenje o zabrani ulaska u deo voda u zalivu Tonkin istočno od Vijetnama 27. i 30. januara.
Saopštenje je objavljeno posle izjave portparola kineskog Ministarstva spoljnih poslova Zao Lijiana da SAD „često“ šalje svoje „letelice i brodove u Južno kinesko more kako bi „pokazale mišiće“.

„To nije pogodno za mir i stabilnost u regionu“, istakao je portparol.

Izjava je usledila nakon objave američke Indo-pacifičke komande da su američki ratni brodovi predvođeni nosačem aviona „Teodor Ruzvelt“ ušli u Južnokinesko more 23. januara „radi obavljanja rutinskih operacija“.

„Brodovi su raspoređeni u američku 7. flotu kako bi osigurali slobodu mora, izgradili partnerstva koja unapređuju pomorsku sigurnost i izvela širok spektar operacija“, navela je komanda.

Najnoviji događaji odvijaju se paralelno sa stalnim regionalnim tenzijama u vezi sa teritorijom Južnog kineskog mora, na koje osim Pekinga polaže pravo čitav niz država, uključujući Filipine, Brunej, Maleziju, Tajvan i Vijetnam.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Jedno je sigurno-Kinezi neće uplašiti-izblefirati Amerikance koji će ulaziti u međunarodno priznate vode gdje,kad i kako hoće!Pače će i vojno braniti taj njihov status od bilo čijeg nasilnog prisvajanja mimo međunarodnog prava!Svatko tko misli da će USA od toga odustati od straha,taj se grdno vara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *