КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ! Спремају се за велику акцију!

КИНА УЗВРАЋА УДАРАЦ! Спремају се за велику акцију!

26 јануара 2021

Пекинг је оптужио Вашингтон да „показује мишиће“ у региону, неколико дана након што је америчка морнарица послала ратне бродове предвођене носачем авиона „Теодор Рузвелт“ у Јужно кинеско море „ради јачања поморске безбедности“.

Кинеска војска најавила је да ће војне вежбе бити изведене у Јужном кинеском мору крајем ове недеље, саопштила је у уторак управа за поморску безбедност, одбивши да прецизира тачан датум и у ком обиму ће се изводити вежбе.Администрација је, међутим, издала обавештење о забрани уласка у део вода у заливу Тонкин источно од Вијетнама 27. и 30. јануара.
Саопштење је објављено после изјаве портпарола кинеског Министарства спољних послова Зао Лијиана да САД „често“ шаље своје „летелице и бродове у Јужно кинеско море како би „показале мишиће“.

„То није погодно за мир и стабилност у региону“, истакао је портпарол.

Изјава је уследила након објаве америчке Индо-пацифичке команде да су амерички ратни бродови предвођени носачем авиона „Теодор Рузвелт“ ушли у Јужнокинеско море 23. јануара „ради обављања рутинских операција“.

„Бродови су распоређени у америчку 7. флоту како би осигурали слободу мора, изградили партнерства која унапређују поморску сигурност и извела широк спектар операција“, навела је команда.

Најновији догађаји одвијају се паралелно са сталним регионалним тензијама у вези са територијом Јужног кинеског мора, на које осим Пекинга полаже право читав низ држава, укључујући Филипине, Брунеј, Малезију, Тајван и Вијетнам.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. M says:

    Jedno je sigurno-Kinezi neće uplašiti-izblefirati Amerikance koji će ulaziti u međunarodno priznate vode gdje,kad i kako hoće!Pače će i vojno braniti taj njihov status od bilo čijeg nasilnog prisvajanja mimo međunarodnog prava!Svatko tko misli da će USA od toga odustati od straha,taj se grdno vara!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u