КИНА УЗВРАТИЛА „СТРАШНИМ УДАРЦЕМ“ АМЕРИЦИ!

КИНА УЗВРАТИЛА „СТРАШНИМ УДАРЦЕМ“ АМЕРИЦИ!

14 маја 2019

КИНА је данас објавила да од 1. јуна подиже царине на америчку робу вредну 60 милијарди долара, као одговор на одлуку САД да до 25 одсто повећају таксе на увоз кинеске робе.

Кинеско министарство финансија саопштило је да ће царине за преко 5.000 америчких „робних ставки“ бити у распону од пет до 25 одсто и да ће важити, поред осталог, за батерије, спанаћ и кафу.Прецизирало је да ће за 2493 америчка производа са првим даном јуна важити царинска стопа од 25 одсто, а за 1078 – 20 одсто.

За  974 `ставке` Кина је увела стопу од 10 одсто, а за само 595 – од 5 одсто.

Потез Пекинга уследио је пошто је у петак амерички председник Доналд Трамп са 10 на 25 одсто повећао царине на кинеску робу вредну 200 милијарди долара, у оквиру спора око технолошких амбиција Кине и њеног трговинског суфицита.

Нове царине ће највероватније нашкодити извозницима на обе стране, као и европским и азијским компанијама које тргују између САД и Кине или снабдевају своје произвођаче компонентама и сировим материјалима.

После данашње кинеске одлуке, односно ескалације трговинског рата САД и Кине, индекси на Вол стриту су потонули, чиме је настављен њихов прошлонедељни пад.

После мање од два сата трговања у Њујорку, Дау Џонс је у минусу 2,3 одсто, Стандард енд Пур 500 у црвеном је 2,2 одсто, а Насдак 3,2 одсто.

Око сат времена пре него што је Пекинг објавио узвратне мере, Трамп је на Твитеру упозорио кинеског председника Си Ђинпинга да ће Кина „бити веома тешко повређена“ ако не прихвати трговински споразум. Најновија рунда трговинских преговора САД и Кине завршена је у петак у Вашингтону без договора.

„Отворено говорим председнику Си Ђинпингу и свим многобројним пријатељима у Кини да ће бити бити веома тешко повређена ако не склопимо (трговински) споразум јер ће многе америчке компаније бити приморане да напусте Кину и оду у друге земље, а куповање кинеске робе постаће у САД веома скупо“, навео је Трамп.

Претходно је наредио да почну припреме за повећавање царина и на сав остатак кинеског извоза у САД у вредности 300 милијарди долара.

Индикативно је и да је председник САД отворено поручио Кини да не уводи контрацарине на америчку робу. Био је више него директан:

„Кина не треба да се свети. Биће само горе!“

KOMENTARI4 коментара

  1. milorad2 says:

    kinezi ih čvrsto drže za mu.a ako stegnu pući će , naime zbog pada berzi ogromna lova se seli u kupovini USA državnih obveznica i one RASTU SADA, a kina ih ima koliko hoćeš,svaki pad berze i bilo koje carine koje tramp uvede će nivelisati kineski gubitak kroz RAST američkih državnih obveznica i prinosa na njih.Znači kinezi su na NULI a USA gubi veliko tržište i pada u RECESIJU , što opet dovodi do pada berzanskih papirta i rasta državnih obveznica, sami podivljali američki investitori će TOLIKO nAPUMPATI obveznice JAVNOG duga USa dsa to MORA na kraju da dovede do SLOMA CENE TIH OBVEZNICA i posledično tome do BANKROTA USA administracije. KAKAV PAKLENI TANGO ĆE OVO BITI U SLEDEĆIH 2 GOD. STRAVA I UŽAS KOJI FINANSIJSKI SLOM NAILAZI.

  2. A akoM says:

    !Kinezi danas više vjerovatno ne kupuju USA državne obveznice,jer su skužili da je to samo papir bez jake garancije!Ak bu frka,mogu s tim obveznicama samo obrisati ...!Nego danas kupuju zlato!

  3. Djoka says:

    Ne ide to tako. Najveci finansiski igraci su stvorili sva pravila finansiskih igrica, jer to nema blage veze sa realnim finansiskim tokovima. Zna se da su doticni cionisti posle 2 s.r. uveli da je devizna podloga drzavama industrija, a ne zlato kao do tada. Tad su poceli da mesetare stampajuci bezvredan dolar za bogacenje i doveli sebe do vrha sile. Valjda je svima jasno da doticni jevreji postavljaju vlast u svim prozapadnim drzavama. Da bi neka drzava postala prozapadna, demoNkratska, mora da prihvati jevreje za gospodare, a ako ne, upotrebice svoju jeftinu nato vojnu silu za unistenje otpora ili kao u nasem slucaju, totalno unistenje srpskog naroda ozracenim bombama. Dok jos postojimo, imacemo na vlasti njihove slugeranje ! Kao sto znate, uz pomoc tadicija stvorili su sns da bi napravili samo 2 velike stranke, koje bi se smenjivali kad narodu dosade jedni lopovi. Neznajuci dovoljno nase srpske obicaje, jer kad su demonkrate izgubile vlast, odmah su se podzapale jer vise nije bilo legalnih pljacki. Tako je propalo stvaranje magarca i slonova /u americi demonkrati i republikanci, simboli/ Kod nas veovatno bi umesto slonova simbol bila hijena ! Za magarca nisam siguran, plemenitiji je od ljudi koje predstavlja !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u