КИНА УЗВРАТИЛА „СТРАШНИМ УДАРЦЕМ“ АМЕРИЦИ!

KINA UZVRATILA „STRAŠNIM UDARCEM“ AMERICI!

14 maja 2019

KINA je danas objavila da od 1. juna podiže carine na američku robu vrednu 60 milijardi dolara, kao odgovor na odluku SAD da do 25 odsto povećaju takse na uvoz kineske robe.

Kinesko ministarstvo finansija saopštilo je da će carine za preko 5.000 američkih „robnih stavki“ biti u rasponu od pet do 25 odsto i da će važiti, pored ostalog, za baterije, spanać i kafu.Preciziralo je da će za 2493 američka proizvoda sa prvim danom juna važiti carinska stopa od 25 odsto, a za 1078 – 20 odsto.

Za  974 `stavke` Kina je uvela stopu od 10 odsto, a za samo 595 – od 5 odsto.

Potez Pekinga usledio je pošto je u petak američki predsednik Donald Tramp sa 10 na 25 odsto povećao carine na kinesku robu vrednu 200 milijardi dolara, u okviru spora oko tehnoloških ambicija Kine i njenog trgovinskog suficita.

Nove carine će najverovatnije naškoditi izvoznicima na obe strane, kao i evropskim i azijskim kompanijama koje trguju između SAD i Kine ili snabdevaju svoje proizvođače komponentama i sirovim materijalima.

Posle današnje kineske odluke, odnosno eskalacije trgovinskog rata SAD i Kine, indeksi na Vol stritu su potonuli, čime je nastavljen njihov prošlonedeljni pad.

Posle manje od dva sata trgovanja u Njujorku, Dau Džons je u minusu 2,3 odsto, Standard end Pur 500 u crvenom je 2,2 odsto, a Nasdak 3,2 odsto.

Oko sat vremena pre nego što je Peking objavio uzvratne mere, Tramp je na Tviteru upozorio kineskog predsednika Si Đinpinga da će Kina „biti veoma teško povređena“ ako ne prihvati trgovinski sporazum. Najnovija runda trgovinskih pregovora SAD i Kine završena je u petak u Vašingtonu bez dogovora.

„Otvoreno govorim predsedniku Si Đinpingu i svim mnogobrojnim prijateljima u Kini da će biti biti veoma teško povređena ako ne sklopimo (trgovinski) sporazum jer će mnoge američke kompanije biti primorane da napuste Kinu i odu u druge zemlje, a kupovanje kineske robe postaće u SAD veoma skupo“, naveo je Tramp.

Prethodno je naredio da počnu pripreme za povećavanje carina i na sav ostatak kineskog izvoza u SAD u vrednosti 300 milijardi dolara.

Indikativno je i da je predsednik SAD otvoreno poručio Kini da ne uvodi kontracarine na američku robu. Bio je više nego direktan:

„Kina ne treba da se sveti. Biće samo gore!“

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad2 says:

  kinezi ih čvrsto drže za mu.a ako stegnu pući će , naime zbog pada berzi ogromna lova se seli u kupovini USA državnih obveznica i one RASTU SADA, a kina ih ima koliko hoćeš,svaki pad berze i bilo koje carine koje tramp uvede će nivelisati kineski gubitak kroz RAST američkih državnih obveznica i prinosa na njih.Znači kinezi su na NULI a USA gubi veliko tržište i pada u RECESIJU , što opet dovodi do pada berzanskih papirta i rasta državnih obveznica, sami podivljali američki investitori će TOLIKO nAPUMPATI obveznice JAVNOG duga USa dsa to MORA na kraju da dovede do SLOMA CENE TIH OBVEZNICA i posledično tome do BANKROTA USA administracije. KAKAV PAKLENI TANGO ĆE OVO BITI U SLEDEĆIH 2 GOD. STRAVA I UŽAS KOJI FINANSIJSKI SLOM NAILAZI.

 2. A akoM says:

  !Kinezi danas više vjerovatno ne kupuju USA državne obveznice,jer su skužili da je to samo papir bez jake garancije!Ak bu frka,mogu s tim obveznicama samo obrisati ...!Nego danas kupuju zlato!

 3. samostalan says:

  Samo tako, il nikako.

 4. Djoka says:

  Ne ide to tako. Najveci finansiski igraci su stvorili sva pravila finansiskih igrica, jer to nema blage veze sa realnim finansiskim tokovima. Zna se da su doticni cionisti posle 2 s.r. uveli da je devizna podloga drzavama industrija, a ne zlato kao do tada. Tad su poceli da mesetare stampajuci bezvredan dolar za bogacenje i doveli sebe do vrha sile. Valjda je svima jasno da doticni jevreji postavljaju vlast u svim prozapadnim drzavama. Da bi neka drzava postala prozapadna, demoNkratska, mora da prihvati jevreje za gospodare, a ako ne, upotrebice svoju jeftinu nato vojnu silu za unistenje otpora ili kao u nasem slucaju, totalno unistenje srpskog naroda ozracenim bombama. Dok jos postojimo, imacemo na vlasti njihove slugeranje ! Kao sto znate, uz pomoc tadicija stvorili su sns da bi napravili samo 2 velike stranke, koje bi se smenjivali kad narodu dosade jedni lopovi. Neznajuci dovoljno nase srpske obicaje, jer kad su demonkrate izgubile vlast, odmah su se podzapale jer vise nije bilo legalnih pljacki. Tako je propalo stvaranje magarca i slonova /u americi demonkrati i republikanci, simboli/ Kod nas veovatno bi umesto slonova simbol bila hijena ! Za magarca nisam siguran, plemenitiji je od ljudi koje predstavlja !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *