KINA VOJNA SILA? – Korupcija u vojsci, imovine generala u milijardama dolara

KINA VOJNA SILA? – Korupcija u vojsci, imovine generala u milijardama dolara

2 aprila 2014

China ArmyKina je suočena sa najvećim korupcionaškim skandalom u vojsci optužbama protiv bivšeg generala Gua Džunšana, zamenika šefa logistike u armiji najmnogoljudnije zemlje. Gu, kome će se suditi pred vojnim sudom, smenjen je 2012. godine i posle istrage optužen za korupciju, podmićivanje, pronevere i zloupotrebu vlasti. Očekuje se da će biti proglašen krivim.

Za Kinu izuzetno retka optužnica protiv visokih vojnih oficira deo su opsežne borbe protiv korupcije na svim nivoima Komunističke partije predsednika Si Đinpinga, koju je počeo otkako je preuzeo vlast 2012. godine. Objavio je rat protiv korupcije, od moćnih „tigrova“ na vrhu do „muva“ na dnu Komunističke partije, što je tokom prošle godine pretočeno u istrage i suđenja protiv nekoliko visokih kineskih zvaničnika.

Slučaj „Gu“ protresao je kinesku armiju zbog razmera njegovih aktivnosti i stečenog bogatstva koje se procenjuje između nekoliko stotina i čak nekoliko milijardi dolara, kao i zato što je skandal postao pretnja najvišim zvaničnicima. Očekuje se, stoga, kažnjavanje još nekoliko visokih oficira najveće svetske armije sa 2,3 miliona vojnika.

Analitičari procenjuju da su optužbe protiv generala Gua deo strategije predsednika Sija da „prečisti“, i time ojača, vojne snage, i istovremeno učvrsti svoj autoritet u armiji.

KUĆA KAO KRALjEVSKA PALATA

Gu je, prema pisanju kineske štampe, vodio raskošan život, zahvaljujući reketiranju, prodaji činova i sličnim „poslovima“ u koje je uključio i brata i suprugu. Time su osvojili nekoliko luksuznih nekretnina, među kojima se izdvaja kuća u provinciji Hanan izgrađena po ugledu na nekadašnju kraljevsku palatu, sa nekoliko zlatnih statua, puna skupih pića, novca…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *