КИНА ЗАПРЕТИЛА: Независност Тајвана значиће објаву рата

KINA ZAPRETILA: Nezavisnost Tajvana značiće objavu rata

28 novembra 2023

Taiwan, the way we looked at it in 1949.

KONTINENTALNA Kina je spremna da pruži velike mogućnosti za mirno ujedinjenje sa Tajvanom, ali neće tolerisati separatističke aktivnosti usmerene na „nezavisnost Tajvana“, rekao je predstavnik kineskih vlasti, prenosi televizija CGTN.

– Želim da istaknem da ’nezavisnost Tajvana‘ znači rat – rekao je Čen Binhua, portparol Kancelarije za poslove Tajvana Državnog saveta Narodne Republike Kine, komentarišući izjave političara iz Demokratske progresivne partije Tajvana, koji tvrde da Peking nema plan za vojnu akciju protiv ostrva.Kontinentalna Kina, pojasnio je Čen Binhua, „neće tolerisati niti pokazati popustljivost“ prema snagama „tajvanske nezavisnosti“ ako se usude da rizikuju da izazovu incidente koji promovišu „nezavisnost Tajvana“.

Tajvanom upravlja sopstvena administracija od 1949. godine, kada su ostaci snaga Kuomintanga predvođenih Čang Kaj Šekom (1887-1975) pobegli na ostrvo nakon što su poraženi u kineskom građanskom ratu. Tajpej je zadržao zastavu i neke druge atribute bivše Republike Kine, koja je postojala na kopnu pre dolaska komunista na vlast. Prema zvaničnom stavu Pekinga, koji podržava većina zemalja, uključujući i Rusiju, Tajvan je jedan od regiona Narodne Republike Kine.

KOMENTARI2 komentara

  1. Luka says:

    NR Kina ée mirno sačekati da joj teritorija Tajvana uđe u sastav matične zemlje. Ne bez teškoća to je uspešno izvedeno i u Hong Kongu.i sa Makao-om. Ratovače jedino ako tako budu i morali." Sve vreme sveta " je - ispred njih,Tako su uvek i radili a s obzirom na mnogoljudnist države i filizofiju strpljivosti gotovo sigurno če im i to sa Tajvanom poći za rukom na isti način.-

  2. rade says:

    Amerikanci ne smiju ratovati protiv Kine,a pogotovo to nece uraditi zbog jednog Tajvana.Amerikanci ratuju samo protiv slabih,a Kina to sigurno nije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *