KINA: Želimo da pokažemo Amerikancima da imamo odgovor na PRO raketne sisteme

KINA: Želimo da pokažemo Amerikancima da imamo odgovor na PRO raketne sisteme

26 jula 2014

(FILES) In a file picture taken on OctobKina je ponovo testirala raketu namenjenu uništavanju satelita na orbitama oko Zemlje – izjavila je zamenica portparola Stejt departmenta meri Harf.

Priznala je da nikakvog presretanja i obaranja satelita nije bilo, ali je u ime zvaničnog Vašingtoma apelovala na Kinu da se uzdržava od poteza koji bi mogli da „deluju destabilizujuće”.

Dodala je da kineski rad na protivsatelitskom oružju – dugoročnije gledano – može biti „pretnja bezbednosti u kosmičkom prostoru”.

Amerikanci sumnjiče Kinu otkako je pomoću rakete (u januaru 2007.) uništila svoj isluženi meteorološki satelit 865 kilometara izna Zemlje.

Ministarstvo odbrane Kine istovremeno je objavilo da je obavilo uspešno ispitivanje komponenti nacionalne protivraketne odbrane.

List China Daily ovim povodom je citirao eksperte vojne industrije koji su ocenili da je Kina napravila „veliki tehnološki proboj”. Ovome je Beijin News dodao da je Kina „ovladala raketnim tehnologijama i da je u toj oblasti izbila na prvo mesto u svetu”.

Međutim, jedan stariji naučni saradnik Kineskog instituta za međunarodna istraživanja upozorio je da kineski sistemi protivraketne odbrane imaju nedostatke i da još nisu u stanju da zaštite celu zemlju od roja raketnih (nuklearnih) glava.

List China Morning Post objavio je da Kitaя nema ambiciju i plan da odmah formira vlastiti sistem protivraketne odbrane. Pri tom je citirao vojnog eksperta Ina Žuoa koji je ukazao da Peking nema plan da odmah instalira sistem PRO.

Žuo je rekao: „Naš cilj je da pokažemo SAD da raspolažemo takvim tehnologijama. Kina je protiv militarizacije kosmosa i nema želju da postavlja sistem PRO. Ali, ako SAD postave svoje masivne sisteme PRO – Kina će morati da bude dobro naoružana”.

(Fakti.org)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Spasoje says:

    bRAVO! jOŠ JEDNA Svetska sila parira zločestim amerima koji će na kraju morati uvući rep i jezik da su oni najveći,najbolji i najjači na svijetu,ŠIPAK.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *